Categories
Без категория

Нов хит! Дрога, маскирана като мартеници, отнася младежи – gp-gallery.com

Сред младежите вече се разпространява и шмърка дизайнерска дрога, маскирана като мартеници. Това са различни фигурки от щампован синтетичен наркотик, вързани с бели и червени кончета. Това съобщи по време на двудневно обучение на педагози в Хасково лекторът д-р Иван Добринов, психиатър в Държавна психиатрична болница в Раднево, цитиран от Haskovo.info.

Специалистът обясни, че вече дрога се маскира като тор за теменужки, соли за вана, билков тамян и др. Д-р Добриков алармира, че сред учениците продължава да бъде хит пушенето на така наречения чай.

„Това е смес с променлив синтетичен състав, който води до тежки психози, а няколко младежи в страната бяха приети в болница, като вече има и смъртен случай”, обяснява медикът. Той подчерта, че чаят е много по-силен от марихуаната и най-тревожното е, че се разпространява безконтролно през интернет.

Популярен сред гимназистите бил и къпаният джойнт, който е марихуана, смесена със синтетика.

„Тези, които пушат тази смес, стават агресивни за разлика от напушените с марихуана, които се развеселяват, добавя психиатърът. – От пушенето на чай и къпан джойнт настъпват психози с шизофренни състояния, при които младежите си въобразяват, че някой ги следи, трови, чуват гласове. Въпреки че родителите и училищата крият за тези проблеми, често учениците стигат до психиатрия”.

Д-р Добриков обясни, че психозата се лекува в болница с лекарства. Той посочи и друг голям проблем в България, че няма специализирани заведения за лекуване на деца под 18-годишна възраст.

Друга притеснителна мода сред младежите е и смесването на алкохола с дрогата. „Все по-често на купоните се употребява водка, пуши се трева, чай и се вземат метаамфетамини, което взривно разбива психиката и здравето на учениците”, обясни още той.

Днешното обучение бе за педагогическите специалисти – старши възпитатели от Обединените ученически общежития в Хасково. В петък пък сесиите бяха с лектори-психолози от Психологически център „Идентичност“ – Пловдив и Минчо Николов, психолог от Стара Загора.

Обученията се организираха от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково, съобразно Плана за действие за изпълнение на Национална стратегия за борба с наркотиците (2014 – 2018г.), чрез финансиране на Програма за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества, насочена към рискови групи.

loading…