Categories
Без категория

Нови тайни около Аполо 11 – gp-gallery.com

Откриха непознати до момента надписи на ръка по стените на командния модул на Аполо 11, който през 1969 г. отведе космонавтите Бъз Алдрин, Нийл Армстронг и Майкъл Колинс до Луната и обратно.

Модулът „Колумбия“ е част от експозиция в Смитсоновия институт във Вашингтнон, където стои вече повече от 40 години. Едва сега обаче учените се натъкват на „космически графити“, благодарение на триизмерно сканиране на вътрешността на кабината, информира hicomm.bg.

Сред надписите там е календар, отброяващ дните, прекарани в космоса, както и координати, разкриващи позицията на модула на Луната. Сега експертите отново ще се върнат към архивите на мисията, за да установят кога точно и защо са направени тези надписи.

„Вълнуващо е, че все още можем да научим нови неща за „Колумбия“, казва Алън Нийдъл, куратор по космическа история в музея.

„Ще продължим да изучаваме тайните на „Колумбия“ почти 50 години след завършването на мисията. Това не е просто машина, това е жив артефакт“.

Именно в командния модул стои Колинс, докато Бъз Олдрин и Нийл Армстронг са на лунната повърхност. В кабината се намират контролни пултове, навигационни системи и отделени за храна и отпадъци по време на мисията.

loading…