Categories
Без категория

Недялко Недялков в разговор със студенти – gp-gallery.com

Собственикът на ПИК Недялко Недялков и главният редактор Ивайло Крачунов изнесоха лекция пред студенти от Университета по библиотекарство и информационни технологии в София. Темата бе „Власт и медии“, цял час двамата беседваха с бъдещи журналисти и политолози за плачевното състояние на родните медии, зависимостта им от властта и грантовете на „Америка за България“, както и за популистко-фашисткия нов проект на Слави Трифонов.

„Трябва да се забрани на чужди компании да притежават български медии. Международни фондации пък не трябва да финансират медии и правосъдната система, това е единственият начин публичната ни среда да се освободи от зависимостите си и да служи на националните интереси“, обяви Недялков.

Той припомни, че двете големи телевизии – Би Ти Ви и Нова, са собственост на чуждестранни корпорации и не работят за потребностите на българските граждани. В същото време друга група медии – тъй нареченият кръг „Капитал“, се издържа изцяло от многомилионни грантове от „Америка за България“ и „Отворено общество“.

„Смятате ли, че тези медии пишат обективно за международните конфликти с участието на Америка, обективни ли са към Русия?“, попита риторично Недялков.

Друга група – тъй наречените медии на Пеевски, са дотирани от голяма корпоративна групировка и не се самофинансират от пряка дейност или реклама. Част от тях, като вестниците „24 часа“, „Труд“ и „Стандарт“, са във фактически фалит, имат непогасени данъчни задължения в рамките на десетки милиони левове, а търговските им марки са заложени като обезпечения в НАП.

„Най-големият медиен бос в България в момента е шефът на НАП Бойко Атанасов. Тези вестници съществуват благодарение единствено на неговата добра воля“, поясни издателят на ПИК.

Сред многобройните въпроси на студентите изпъкнаха свързаните с референдума на Слави Трифонов.

„Сама по себе си идеята за референдума е чудесна. Слави Трифонов обаче не може да бъде изразител на подобни искания, защото има две коренно различни лица. От една страна критикува политиците за луксозния ми живот и автомобилите им, а в същото време се движи с кортеж от два бронирани джипа и десетина охранители. Стои на една трапеза със същите тези политици, които уж критикува от екрана и срещу които се бори. Призовава Цецка Цачева да ходи на работа с колело, но кога той самият ще се качи на колело и ще слезе от джиповете с еднакви номера – като в мутренските години, в които той бе активен участник и ортак на разстреляните босове“, попита Ивайло Крачунов.

„Ситуацията със Слави Трифонов е като след Първата световна война в Германия. Криза в доверието към системните буржоазни партии, негация, разслоение в обществото. Тогава се появява национал-социалистическият проект на Хитлер, който привлича всички декласирани социални елементи, отчаяните, безработните под егидата за „национално прераждане“ и „смяна на системата“. Трифонов ще ви лъже като Хитлер, ще се прави на месия, но всъщност намеренията му са да заграби властта, за да се облагодетелства от нея“, обяви Недялко Недялков.

„Слави Трифонов направил референдум за мажоритарен вот, но той може да прави референдуми само за мажоретките“, обобщи професор Николай Палашев, преподавател във висшето учебно заведение.

loading…