Categories
Без категория

Невиждана находка в гората над Згориград! – gp-gallery.com

Нов вид гъба е открита на територията на Природен парк „Врачански балкан” към Изпълнителна агенция по горите. Гъбата е намерена от любител-гъбар и носи странното име Дендроколибия (Dendrocollybia racemosa).

Установена е в гората над село Згориград, община Враца. Тя е една от редките гъби за Европа. Находището във Врачански балкан е второто за България, след описаното в района на Благоевград.

Плодното тяло на Дендроколибия се появява през есента сред паднали листа и иглички в широколистни и иглолистни гори. Характерно за нея е, че расте върху гнилите останки на други по-едри гъби, като гълъбките и млечниците. Тази особеност – една гъба да расте върху друга гъба, се среща много рядко.

Дендроколибия е уникална с множеството странични израстъци по пънчето, което наподобява клонче на дърво.

Друг интересен факт е, че тя образува два вида спори – едните разположени под основната шапка, а другите под малките закърнели шапчици на множеството разклонения. Гъбата има невероятната способност да образува едновременно два вида спори, което помага на вида да оцелее и да се разпространява на по-големи територии.

Малкият ѝ размер и способността успешно да се маскира в средата си, обясняват защо толкова рядко любители гъбари и миколози попадат на нея.