Categories
Без категория

На море в Созопол – предпочитана дестинация за хиляди българи и чужденци

Морският курорт може да ви предложи страхотни възможности за забавления.

През лятото живота в Созопол, е изключително динамичен и вълнуващ. Морският курорт бива посещаван от хиляди туристи, които идват в града, за да се насладят на прекрасните условия за морски туризъм, невероятните културно-исторически забележителности от Средновековието и на красивата природа, която обхваща целия град. Така, че ако никога досега не сте били в един от най-старите градове в България, то, е крайно време да го направите.

В Созопол са открити редица ценни находки, които са от изключително голямо значение за националната и световната история. Преди няколко години в града бяха открити мощите на „Св.Иоан Кръстител”. Според последния анализ, който беше направен на мощите се установи, че те са най-близо до библейския профил на светеца от всички открити досега мощи, които се съхраняват в музеите и манастирите в Европа. В момента мощите се съхраняват в църквата „Св.Св. Кирил и Методий”, където може да ги разгледате и да им се поклоните. Освен тях в Созопол се съхраняват мощите на още една голяма библейска личност – Св. Андрей Първозвани. Те, обаче не са открити в Созопол, а са дарение от Вселенския патриах при последното му посещение.

Освен мощите на библейските светци задължително трябва да разгледате старинния град на Созопол. Там се съхраняват стотици находки от Средновековието и Античността, които и в момента напомнят за времето, когато тук са се водили битки между римляни, гърци, византийци и траки, които са искали да установят контрол върху тогавашния търговски център, който, е заемал важно място в търговията с вино, зърно и риба. Освен с крепостите, могилите и останалите находки от Античността и Средновековието, Созопол, е известен със своите старинни къщи със запазената си архитектура от 18 и 19 век. На територията на Созопол се намира една от най-старите български църкви, която попада под закрилата на ЮНЕСКО и същевременно, е паметник на културата с национално значение. Това, е църквата „Света Богородица”, която, е строена преди повече от 500 години – през 1482г.

Така, че ако се чудите къде да прекарате почивката си през лятото, то Созопол разполага с всичко необходимо, за да се насладите по възможно най-добрия начин на почивката си.