Categories
Без категория

Надя Тодорова искала да е Жулиета – gp-gallery.com

Обичаната от поколения актриса Надя Тодорова през ноември стана на 90. Наричат я голямата актриса на малките роли. „Дами канят”, „Опасен чар”, „Вчера”, „Куче в чекмедже”, „Войната на таралежите” са само част от култовите филми, с които помним Надя Тодорова.

От няколко години насам комедийната актриса, чието моминско име е Надежда Теменугова, живее при дъщеря си в Прага. Има сериозни здравословни проблеми.

Тя е в инвалидна количка, става само с чужда помощ и не може да направи нито крачка. Въпреки това обаче не е изгубила нито дух, нито чувство за хумор.

Миналата година в публичното пространство се появи информация, че Надя Тодорова е много болна и събира пари за лечението си.

„Майка ми наистина бе в болница, но заради мен, защото аз бях оперираната.

Иначе тя от години е диабетик и често получава панкреатични кризи, затова се движи с инвалидна количка. Истината е обаче, че ние не събираме пари за нейното лечение”, побърза да обясни тогава дъщеря й Тони, която от години е художничка и реставраторка в Чехия.

Актрисата, чиято героиня изрече култовата фраза във филма „Опасен чар” – „роднина – милиционер” действително страда от диабет, има и много други проблеми със здравето, но е все още с акъла си и не е молила никого за финансова помощ.

Още през 2011-а за комичката се написа, че „умира при дъщеря си в Чехия”. А истината е малко по-различна. Надя Тодорова напуска родния си Асеновград и заминава в Чехия при дъщеря си, защото здравето й се срива драстично след смъртта на съпруга й преди няколко години. Малко след неговата кончина я напуска и най-големият й приятел – художникът Иван Кирков, с когото ги дели една комшийска ограда.

Наскоро пък социалните в Прага й дават пенсия по болест, която е в пъти по-голяма от българската, макар тя да има над 50 години трудов стаж и да е играла в общо над 50 филма и спектакли.

Първата заплата

„Първата ми заплата беше от общинския театър – около 60 лева някъде. Всичките пари тогава ги дадох на майка ми, защото бяха тежки години. За себе си купих само една писалка с мастило”, връща лентата назад Тодорова.

Любимката на Стефан Данаилов

Надя Тодоров е любимката на Стефан Данаилов. Нещо повече – според скорошни информации актрисата звъняла всяка седмица на Ламбо, за да види как е. А той винаги е споделял, че Надя му е на късмет. Именно тя изигра чаровната палавница Димитрова от култовия филм на Иван Андонов „Дами канят”. Тодорова плетеше пуловер на инструктора (Стефан Данаилов) и с игрив блясък в очите го подканваше: „Якиме, хайде да избягаме от този прованс!”

Надя Тодорова е любимка и на режисьора Иван Андонов. И въпреки че винаги е играла епизодични роли, всичките са изключително запомнящи се.

Тя е перлата в „Опасен чар”, „Двойникът”, „Войната на таралежите”, „Вампири, таласъми”, „Куче в чекмедже”, „Разводи, разводи…”, „Господин за един ден”.

И до днес почти няма роден зрител, който да не знае култовата филмова реплика от „Опасен чар“, изречена от Надя Тодорова – „роднина – милиционер”. Оказва се, че фразата не е на сценаристката Свобода Бъчварова, а хрумва на самата Тодорова по време на снимки.

„Двамата с Георги Русев умувахме как да запушим устите на онези, които ще ни завиждат за зетя милиционер. Шегувахме се как ще подредим гостите на трапезата и аз подхвърлих: „Ами да ги сложим роднина – милиционер, роднина – милиционер”, разправя асеновградчанката. А Андонов тутакси се хваща на остроумното попадение и настоява да го заснемат.

Готината лелка по жилетка остава завинаги в аналите и с други железни лафове като: „Един мъж трябва да яде много” и „Вземи ме, лодкарю, на своята ладия лека”. Едва ли има зрител, който да не помни сцената между Тодор Колев и Надя Тодорова от филма „Двойникът”: „Кулишева!”, подвиква й доцент Денев (Тодор Колев). „Аз!…”, откликва закъснялата за събрание героиня на Надя и миг по-късно добавя с неповторима физиономия: „Пуснаха чушки, до обяд щяха да свършат…”.

Всъщност актрисата застава за първи път пред камера твърде късно – през 1974 г. във филма на Иван Андонов „Трудна любов”. Тогава е на 49 – възраст, на която повечето актриси, дори и да са големи звезди, страдат от липса на ангажименти. Оттогава обаче няма негова лента без участието на колоритната Надя Тодорова.

„След като завърших гимназия, нашите решиха, че ще уча право, защото съм много устата”, разказва преди години г-жа Тодорова. Това обаче продължило само година, защото тя печели конкурса за артисти в тогавашния Асеновградски театър. Всичките й роли в Сливенския, Габровския, Смолянския и Пазарджишкия театър са свързани с характерните типажи на майката, свекървата, бабата.

„А така исках да изиграя Жулиета”, споделя Тодорова. Но молбата й винаги била отхвърляна от режисьорите. В началото даже актрисата си мислела, че не става за кино, но много често го удряла на импровизация и екипът си умирал от смях. Така с характерната си физика и глас в първия си филм „Самодивско хоро” става любимка на повечето ни кинорежисьори. Царица на импровизацията: „Няма да забравя как във филма на Рангел Вълчанов „С любов и нежност” почти сама написах ролята си. Точно по време на поредния дубъл виждам сценариста Валери Петров, че гледа, и изтръпнах, защото си бръщолевех каквото си знам. Той обаче само ме погледна и каза: „Давай в същия дух, супер си”, спомня си актрисата.