Categories
Без категория

Москов: Ще процедираме по нов начин с финансирането на болниците

„В Лом са се източвали много пари от касата“, заяви Москов.

Това заяви здравният министър в ефира на една от националните телевизии. Причината за налагането на новата методика за финансиране е свързана с „разхищението на средства“, което се случва в болниците. Москов даде за пример медицинското заведение в Лом, което за една година е регистрирало повече хора в кома, отколкото цяла София.

Той посочи, че срещу новата методика протестират само онези клиники, за чието затваряне ще разберат само техните шефове. Здравният министър посочи, че голяма част от проблемите ще бъдат разрешени с въвеждането на електронната здравна карта и добави, че от следващият месец стартират процедурите по нейното издаване.

Реформаторът успокои онкоболните, родилките и останалите пациенти, за които се отнасяха думите на лекарите, че ще им бъде отказвано лечение и ще бъдат вписвани в листа с чакащите. Москов увери, че това няма да се случи и средствата, които ще получат за лечение, ще бъдат същите като миналата година. Министърът добави, че кризата с липсата на лекарства е свързана с липсата на държавна политика по този въпрос, но това ще бъде променено в най-скоро време.