Categories
Без категория

Митов вижда светлина в тунела за Шенген

Външният министър вижда нов хоризонт за Шенген.

Външният министър изброи няколко причини, поради които е твърде възможно пред България и Румъния да бъде открит хоризонт за влизане в Шенген. На първо място той постави проблемите с Близкия Изток и постоянно прииждащите чуждестранни бойци. Той се аргументира, че ние и северните ни съседи сме външни граници на ЕС и трябва да разполагаме с достъп до информационната база на Шенген, за да можем да се справим по адекватен начин с проблема.

На второ място той отбеляза, че всички доклади, които сме получили до момента от Шенген са били положителни, което е знак, че възможността за членство става все по-осезаема. И на последно място Митов разкри, че други положителни сигнали и България и Румъния трябва да впрегнат всичките си дипломатически сили, за да има реално движение по въпроса с членството ни.

Даниел Митов разясни, че няма как да преодолеем всички прегради и граници от първия път, но сподели, че ще се борим за поетапното им преодоляване и първата граница, която ще искаме да отпадне е въздушната.