Categories
Без категория

Митовски плаши с Любо Чука недоволни служители – gp-gallery.com

Скандални заплахи за живота и здравето си е получил шофьор, обслужващ филмовата компания „Камера” ООД, научи ексклузивно „ШОУ” от потърпевшия. Христо Савов, който решил да сезира институциите за неизплатени възнаграждения и измами от страна на продуцентите Димитър Митовски, Димитър Гочев и Росен Цанков, е предупреден да внимава, защото иначе ще си има работа с Любо Чука.

Всичко започва, след като повече от 150 души екип не получават възнагражденията си за работата по филмите „Фамилията” и „Революция Z”, датираща от края на 2013 и началото на 2014 г. Служителите в „Камера” ООД и транспортната фирма „Дарак” ООД, която отговаряла за превоза на техниката и актьорите,

в продължение на година са подлъгвани

с имейли от изпълнителния директор на компания Николай Киров, че ще получат полагащите им се хонорари.

Неизплатените суми на работниците възлизат на над 1 млн. лева, твърди Христо Савов, който е един от потърпевшите. По негови думи част от служителите са получили парите си, а други се страхуват да си потърсят правата, защото продължават да работят в гилдията. Трети пък са започнали работа за снимките на „Под прикритие”, макар да не са взели хонорарите за предишните две ленти.

Скандалното в случая е, че транспортната фирма „Дарак” ООД, представлявана от Росен Цанков, е издавала бележки за изплатени суми на своите служители, въпреки че те не са получили и лев. Нещо повече – в документите изрично се посочва, че са удържани и внесени дължимите осигурителни вноски за всички социални рискове, въпреки че работниците категорично твърдят, че са със спрени здравноосигурителни и социални права. Според Христо Савов парите за заплати са откраднати, защото според документите те са изплатени, а в действителност работниците не са взели нищо.

„За 5 месеца ни дължат пари. Имам да взимам около 3400 лева, други – много повече. Някои асистент-режисьори и оператори бяха на хонорари от 400-500 лева дневно”, пояснява Савов.

Когато се срещнали за разговор с продуцента Митовски, недоволните служители били успокоени, че забавянето на хонорарите идва от факта, че Би Ти Ви не е изплатила сумата за двата филма. От медията обаче

категорично отрекли да дължат пари на „Камера”

ООД. На последната среща между двете страни дори се явил един от юристите на Би Ти Ви, който категорично обявил, че не се дължат пари на филмовата компания. По думите на излъгания шофьор Митовски така и не отговорил на въпроса къде тогава е проблемът. „Не каза нищо. Беше стреснат и стъписан, защото аз доведох юриста, за да стане ясно и на моите колеги, че виновникът не е телевизията“, сподели измаменият служител.

Затова и Христо Савов заедно със своя началник в „Дарак” ООД Ивайло Славов подават жалби в прокуратурата, в икономическа полиция, в Националната агенция по приходите и в Инспекцията по труда. Отговор, но не конкретен, получават само от две институции, но той не дава решение на проблемите им. Все още очакват реакцията на прокуратурата. „Казват ми, че нищо не може да се направи. Съветвах се с адвокат, но и той каза, че битката ще е трудна, защото сме били на граждански договори. Потърсих правата си и в Инспекцията по труда, тъй като бяхме принуждавани да работим по 14 часа дневно”, разказва Христо.

Междувременно филмовият продуцент Димитър Митовски също сезира прокуратурата за действията на своя бивш служител и неговия началник в транспортната фирма „Дарак” ООД. Причината – безстопанственост на ползваните транспортни средства. Христо Савов твърди, че е даден на прокурор без причина и обвинението звучи смешно. „Създавам им проблеми с жалбите си, затова търсят начини да ме стреснат“, категоричен е той.

Пред „ШОУ” потърпевшият шофьор разкри, че дори е бил заплашван с ММА боеца Любо Чука, ако не спре с действията си срещу фирмите „Камера” и „Дарак”.

Обади ми се някакъв пияница

който каза, че ми мисли доброто. Обясни ми, че подслушал някакъв разговор, от който станало ясно, че може да имам проблеми с Любо Чука. Посъветва ме да си пазя здравето. За никого обаче не е тайна, че Митовски и Любо Чука са много добри приятели, защото продуцентът го включи в снимките на няколко филма”, обясни бившият служител на филмовата компания.
И синът на Ламбо се заканил на шофьора

Опит да стресне Христо, направил и Росен Цанков, съдружник на Митовски. Доведеният син на актьора Стефан Данаилов тактично предупредил своя служител, че и той може да действа „по другия начин”. „Срещнахме се пред полицията и той ме извика да си поговорим очи в очи. Когато му дадох да се разбере, че не се страхувам от заплахите му, той смени тона и пожела да ми изплати възнагражденията. После направи опит да се подиграе с мен, подмятайки ми някакви 400 лева”, негодува шофьорът, който в продължение на една година возил Ламбо.

Христо недоумява защо е заплашван, след като той не дължи нищо на продуцентите и търси правата си по законен път. Въпреки това неговите опити да получи полагащите му се хонорари удрят на камък вече втора година.