Categories
Без категория

Мигрантите се отказват от предишните си маршрути и тръгват към Европа от Турция през Черно море? – gp-gallery.com

Мигрантите могат да се откажат от предишните си маршрути и да тръгнат към Европа от Турция през Черно море, пише „Велт ам Зонтаг“. Между 150 000 и 200 000 мигранти чакат подобряване на климатичните условия, за да се отправят в Европа през Средиземно море от Либия и Египет, се казва в анализа на германското издание. Вестникът се позовава на западните разузнавателни служби.

Повечето мигранти, които в момента се намират в Либия са граждани на Еритрея, Сомалия и Нигерия. Също така расте и броят на мигрантите от Сирия, съобщава изданието. Мигрантите се отказват от обичайния си маршрут в Европа през Балканите заради усилването на охраната на границите на ЕС. В случай че Македония затвори своите граници, мигрантите могат да се опитат да влязат в Евросъюза през западния бряг на Гърция или от Албания да се отправят по море за Италия, прогнозира „Велт ам Зонтаг“.

Едновременно с това изданието напомня, че с времето сред мигрантите може да стане по-популярен и друг маршрут – от Турция през Черно море или през територията на Грузия и Русия.

От Либия в ЕС

На 20 февруари край бреговете на Либия бяха спасени 240 бедстващи мигранти, които искаха да достигнат Италия, пресичайки Средиземно море. Германското правителство смята официално да поиска утре от Еврокомисията задължителното регистриране на всички мигранти веднага след като те пресекат границата на първата страна-членка на ЕС, пише „Билд ам Зонтаг“.

В министерството на вътрешните работи на Федералната република смятат, че не трябва да се допуска решението на проблема с мигрантите да бъде дело на Германия. По данни на европейската гранична агенция „Фронтекс“ през миналата година в Европейския съюз са пристигнали над 1,5 милиона мигранти.

През януари и февруари на тази година потокът малко намаля, но повечето експерти очакват, че това е свързано с лошото време и бурите в Средиземно море, а не с мерките за ограничаването на миграцията. Експертите се страхуват, че през лятото миграционният поток може да достигне нивата от миналата година или дори да ги надхвърлят.

loading…