Categories
Без категория

Лиляна Павлова: 2004 свлачища заплашват България

Регионалният министър посочи кои са опасните места в страната.

Това обяви регионалният министър на конференцията за превенция на бедствията. Тя посочи, че „позитивното мислене“ е една от ключовите ценности в националната стратегия за защита от бедствията. Павлова добави, че точно така е записано в документът, който е бил подписан на кръглата маса. Министърката обясни, че превенциите са изключително скъпи дейности, които трябва да се координират между отделните институции.

Лиляна Павлова сподели, че комуникацията между институции е добра, но има какво още да се желае в тази посока. Особено що се отнася до превенцията на бедствия. Според нея най-големият проблем в момента са свлачищата и срутищата. Тя съобщи, че техният брой е 2004, като 1200 от тях са в урбанизираните райони. Седемстотин от тях пък са по пътищата и земеделските земи, а в 163 общини пък е издадена забрана за строителство в определени региони, поради опасност от срутвания.

Министърът на регионалната политика посочи, че ще бъдат нужни около 500 милиона лева за цялостното разрешаване на проблема.