Categories
Без категория

Легендарната рок банда The Eagles прекратява съществуването си – gp-gallery.com

Американската рок банда Ийгълс спира да свири, заяви в интервю за Би Би Си, един от основателите й Дон Хенли. „Мисля, че вече няма да ни видите да свирим заедно. Това беше едно достойно сбогуване“, – каза той, коментирайки последното свирене на групата заедно с Джексън Браун по време на церемонията за връчването на наградите „Грами“ на 15 февруари.
Решението за разпускането на групата е взето след смъртта на китариста и вокалист Глен Фрей, съосновател на групата, посочи Дон Хенли.

67-годишният Фрей почина на 19 януари в САЩ след усложнен ревматоиден артрит и пневмония.

„Ийгълс“ (на английски: Eagles) са американска рок група, която е сформирана в Лос Анджелис в началото на 70-те години на 20-ти век.

С пет номер-едно сингъла и четири номер-едно албума „Ийгълс“ са сред най-успешно записващите изпълнители на десетилетието.

В края на 20-ти век два от техните албума – Eagles: Their Greatest Hits (1971–1975) и „Хотел Калифорния“ (Hotel California), се нареждат сред най-успешно продаваните албуми според асоциацията на Американската звукозаписна индустрия (RIAA).

Най-продаваният албум им „Хотел Калифорния“ се определя като 37-ят в „Ролинг Стоун“ (Rolling Stone) листата „The 500 Greatest Albums of All Time“ („500-те най-велики албума за всички времена“), a групата е категоризирана на 75-о място в листата на Rolling Stone „100 Greatest Artists of All Time“ („100-те най-велики изпълнители за всички времена“).

Те са също най-добре продаваната някога американска група с Eagles: Their Greatest Hits (1971–1975), който е най-добре продаваният албум в САЩ до момента. „Ийгълс“ се разделят през 1980 г. и са извън сцената за 14 години, но се събират отново през 1994 г. за „Hell Freezes Over“ („Адът замръзва“) („За записа ние никога не сме се разделяли. Ние просто си взехме ваканция от 14 години“). Оттогава пътуват прекъсващо и през 1998 г. са въведени в Рок и Рокендрол Залата на славата.