Categories
Без категория

Кредитни милионери копнеят за властта в Смолян

Стефан Сабтурев се оказа поредният кредитен милионер

Кандидатът кмет на Смолян от БСП –  Стефан Сабрутев, който е собственик на хипер маркет за строителни материали в града „Чечосан“, се оказа с внушителен банков кредит и на практика според наши източници, бизнесът му е силно застрашен дори от фалит. Според последния годишен финансов отчет на неговата фирма, банковите задължения на Сабрутев са 3 613 000 лв.

На доставчиците си дължи 3 067 000 лв. Не е платил осигуровки на своите работници на стойност 10 000 лева и заплати за 26 000 лева. Дължи данъци на държавата в размер на 49 000 лева. Общо дълговете му възлизат на почти 6 794 000 лева. Това са данните от публикувания годишен финансов отчет на фирма „Чечосан“ за 2014 г., но и в предишни години, ситуацията не е по-различна. Дълговете теглят Сабрутев надолу отдавна като воденичен камък. Според наши източници, тясно обвързаният с екс-кметицата на Смолян – Дора Янкова бизнесмен, има още няколко милиона заеми от много близки до „червената партия“, които сега буквално са поставили условие на Сабрутев – ставаш кмет или връщаш парите! Това поставя гласоподавателите на Смолян в заложник на бизнес наудачите на Стефан Сабрутев.

Не по-различно е положението и с другия „играч“ за властта и близък до Дора Янкова – бизнесменът Кирил Асенов, който е водач на листата на сдружението „КРОС“. Асенов се нарежда на челните места по кредити в държавата, като фирми с негово участие дължат внушителните 11 милиона лева на различни финансови институции. Кирил Асенов е в „сделка“ с БСП да играе за тях със своите общински съветници.

Според добре осведомени източници Боцмана, както го наричат в Смолян, от години изсича горите около връх Перелик, които е придобил при сделката си с предишната кметица – Дора Янкова, чрез заменки, за които България бе обвинена от Европейската комисия в непозволена държавна помощ. Тази сеч на гори, Асенов извършва под предлога, че ще строи ски център, който от години е пропаднал даже и като вариант, защото върху тези гори е наложен мораториум за строителство.

Кирил Асенов сключи мръсна сделка с БСП

Скандалният бизнесмен нанася ежегодни щети на община Смолян за над 250-300 хиляди лева, с които приходи се разпорежда еднолично, тъй като е мажоритарен собственик на дружеството, което ги стопанисва.

Освен това, всички в Смолян знаят, че Кирил Асенов е инициатор в картел за ниските заплати в „Арексим“ заедно с чешката фирма „Костал“. За съжаление документ за такова нещо не е открит, защото никой не би си сложил главата в торбата за такова нещо, но всички помнят, че фирма „Костал“ стартира с по-високи заплати, а после под натиск на Кирил Асенов ги свали.

коментар(и)