Categories
Без категория

Кой превърна Корман Исмаилов и Касим Дал в реформатори? – gp-gallery.com

Кой е Касим Дал? Официално – строителен техник, който според злите езици няма и един работен ден като такъв. Иначе – политик. Няма да е първият, нито последният, който е прегърнал политиката от раз, без трудов стаж, ако горното твърдение е вярно. Има обаче и неофициални твърдения, които никой никъде няма да намери в официалната му биография и които меко казано смущават.

Дал е човекът, който поддържа редовни контакти с Юсуф Саид – началникът на отдел „Балкани” в турското външно министерство, разкрива източник на „ШОУ”. Саид координира политиката на правителството не само с България, но и с другите балкански страни. Отговаря за стратегическите планове – от разузнаване до бизнес стратегии. От година и нещо чрез Касим Дал започва сондажи и подготовка за смяната на Ахмед Доган…

И второ твърдение от друг, не по-малко авторитетен източник: „Чичото на Касим Дал е един от шефовете на МИТ – външното турско разузнаване преди 10 ноември 1989 г. по линия на изселниците от Североизточна България”. Каквото и да означава и едното, и другото, горните твърдения са на две независими публични фигури, надлежно документирани пред „ШОУ”. В интерес на коректността не споменаваме имената им. Засега.

Следва вторият въпрос – кой е Корман Исмаилов? До април 2011 г. той е член на ДПС, от чийто име става депутат в 43-тото Народно събрание. Изключен е заради (неочакваната си) подкрепа за също така изключения Касим Дал. Малко назад във времето… След отбиването на военната си служба Корман Исмаилов се дипломира със степен бакалавър по икономика в университета в Кония, Турция. Веднага след това, през 1997 г. за кратко работи като зам. редактор във вестник „Права и Свободи” – издание на ЦС на ДПС. В периода 1998 – 2001 г. е банков служител в „Зират Банкасъ”, клон София. После регистрира бизнес консултантска компания. Завършва „Стопанско управление” отново в град Кония, Турция, а през 2006 г. е избран за председател на младежката организация на ДПС… И така до 1 декември 2012 г., когато заедно с Касим Дал учредяват Народна партия „Свобода и достойнство”. В крайна сметка не е толкова важно кое е третото поредно школо, което Корман Исмаилов завършва в Турция.

Връзката между питанките е, че навремето директивата на отдел „Балкани” на Юсуф Саид, респективно на турското правителство, ако това е така, е Доган и екипът му да бъдат заменени от лидер с екип от кадри, учили и изучили се в Турция. Всеизвестно е, че НПСД е партия на Касим Дал, а само формален председател на формацията е неговата дясна протеза Корман Исмаилов. Няма нищо престъпно само по себе си във факта, че и двамата са се срещали с Ердоган. Иначе Корман Исмаилов е добре подбран като визия и изказ за „политическо сценично животно”. Остава и Касим Дал да отговори на въпросите има ли наистина близък роднина в МИТ и какви са били отношенията му с Юсуф Саид?

Ако тези въпроси получат отговор, остава само още една питанка – кой и как сътвори мистериозният механизъм, който внедри НПСД в Реформаторския блок? Оттам нататък няма въпроси. Рекетът на Корман Исмаилов към РБ и правителството около колизиите с оставката на министър Танев са повече от обясними. А креатурата на НПСД – професорът по странните науки Тодор Танев, е просто шут, който след време отново може да се появи на манежа на политическия цирк. И да разсмее българската публика, на която й се плаче.

loading…