Categories
Без категория

КАТ предупреждава: „Секунда невнимание, после – цял живот мъртъв!“ – gp-gallery.com

Соцът живееше на петилетки. Често пет за четири (години). Но указателните жалони бяха табелите. Имаше ги по всички обществени места и народът беше постоянно напътстван.
Затова и стъпките в грешна посока, накриво, бяха рядкост. Идеологическата грамотност, понякога будеше усмивки, но затова пък имаше щатни методисти, които не спираха да творят, припомня „Ретро“ в завладяващ исторически очерк.

В обществените бани например можеше да се прочете „Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен”, „Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия” и „Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я”.

Хигиенната тема кърмеше малчуганите от детските градини даже в мерена реч:

Мечката се мие, чисти във потоците сребристи. Има ли за тебе пречка

да постъпваш като мечка.

Оралната чистота, туризмът и трудовата дисциплина също бяха на дневен ред, затова можеха да се видят табели като „Не слагай чужди тела в устата си!”, „Събличай се бързо и други чакат след теб!”, „Планината е извор на прогресивни идеи” и „Дръж маркуча си в изправност!”

И докато теляшка бригада за комунистически труд „Н. В. Гогол“ обещаваше да намалим стойността на един човеколеглохраноден с 0, 02 стотинки в поверената и почивна станция, КАТ също не спеше, а предупреждаваше „Водачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после – цял живот мъртъв”.

В ТКЗС-тата от народното селско стопанство се грижеха „Да покрием навреме младите кобилки” и да има „Във всеки дом добитък”, както и „Човекът е главна фигура в животновъдството”.

Народният контрол бдеше, затова се появяваха надписи „Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0, 05 стотинки.

И защото БКП бе над всичко в службите за водоснабдяване и канализация бяха издигнали лозунга „На партията – вярност, на народа – чиста вода”.

Но понеже положението така или иначе беше международно, в Северозапада пишеха „Не бой се, Кубо, Кула е с теб” и „Да живее българо-съветската дружба между народите”.