Categories
Без категория

Камерън издействал специално споразумение за Великобритания в ЕС – gp-gallery.com

Британският премиер ще свика в събота британското правителство, за да съобщи за специалния статут на Великобритания, за който той успя да се договори на срещата на ЕС в Брюксел. Великобритания ще бъде извадена от действието на принципа на ЕС за „все по-тесен съюз между народите на Европа” и никога няма да стане част от еврозоната, заяви Камерън на пресконференция в Брюксел.

„Договорих се за споразумение, което ще даде на Великобритания специален статут в ЕС. Утре ще свикам кабинета на министрите”, написа Камерън в Туитър.

Предполага се, че след края на съвещанието на британския кабинет на министрите може да бъде одобрена датата за референдума, на който британските граждани ще трябва да решат, дали страната им да остане в състава на ЕС. По думите му, противници и поддръжници на членството на страната в ЕС ще имат около четири месеца за подготовка. Тоест, най-вероятно, референдумът ще се състои през юни.

След края на срещата в Брюксел Камерън разговаря с журналистите. „Постигнатото днес споразумение на срещата на ЕС ще позволи да се запази силния и единен ЕС, който ще е способен да се противопоставя на общите предизвикателства, например на възможната руска агресия. Никога не съм харесвал Брюксел. Не харесвам и ЕС. Но това, че организацията ме дразни, не означава, че тя не носи изгоди. Великобритания ще се чувства в голяма безопасност в единна и реформирана Европа”, каза Камерън.

Камерън заяви още, че споразумението ще защити националната валута на Великобритания. „Великобритания никога няма да стане част от еврозоната, паундът ще бъде защитен”, каза той. По думите на британския премиер, постигнатото на срещата в Брюксел споразумение му дава основание да агитира страната му да остане в състава на ЕС.

„Това е достатъчно, за да се препоръча Великобритания да остане в ЕС. Нашето място е във вътрешността на реформирания ЕС. Великобритания в него ще бъде по-силна. Затова аз с цялата си душа и сърце ще водя кампания, която да убеди британския народ да гласува за оставане в реформирания ЕС, за формирането на който ние днес се договорихме”, каза британският премиер.

По-рано Камерън многократно се обявяваше Великобритания „да остане част от реформирания ЕС”. Реформите предвиждат ЕС да бъде признат за мултивалутен съюз, разширяване на пълномощията на националните парламенти в законотворческата дейност на ЕС, както и затягане на миграционното законодателство.

В рамките на постигнатото споразумение Великобритания ще получи правото да отлага достъпа на новите мигранти до системата си за социални помощи за срок от 4 до 7 години. Това стана ясно от думите на Камерън, съобщава агенция Ройтерс. Отбелязва се, че за активирането на дадената точка от споразумението властите на страната ще трябва да потвърдят, че социалната система на страната изпитва сериозно претоварване.

Страните от ЕС също потвърдиха, че националната сигурност на Великобритания ще се намира под контрола изключително на властите на страната, в частност, че въоръжените сили на страната никога няма да станат част от единна европейска армия.

Външнополитическите интереси на Великобритания са по-добре защитени в рамките на ЕС, отколкото извън него , заяви върховният комисар на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде РИА Новости. „Разбира се, гражданите на Великобритания ще вземат решение по демократичен път, но постигнатото споразумение ни позволява да работим заедно. Позволете да кажа, че от гледна точка на външната политика и политиката на сигурността на ЕС, за година и няколко месеца аз наблюдавах прекрасно сътрудничество, приносът на Великобритания в политиката на сигурността и външната политика на ЕС е жизнено важен. Аз смятам, че националните интереси на Великобритания ще бъдат много по-добре защитени в рамките на общата външна политика относно Ливан, Турция, Сирия, Либия и много други въпроси. Тук има добавена стойност и аз мисля, че гражданите на Великобритания ще я признаят“, заяви Могерини.

loading…