Categories
Без категория

Калфин: Половината безработни са неграмотни или с основно образование – gp-gallery.com

Ако вземем официалната статистика, можем да се хвалим с безработицата. Това заяви пред bTV вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

„У нас има заетост и безработните всъщност са малко. Има обаче една голяма група и тя е проблем. Половината безработни, в момента около 330 000 души са на пазара на труда, са с основно образование, дори и по-ниско. Те трудно се справят с четене и писане”, посочи той.

По темата с безработицата при младите хора Калфин отбеляза, че държавата може да им предложи квалификации и изключително доходоносни професии. „Специално за младите хора не мисля, че не се прави нищо”, подчерта той.

Калфин изрази надежда да бъде запазена добрата традиция и за този Великден възрастните хора да получат добавка към пенсията си.„Това зависи от събираемостта в бюджета, през март ще има яснота”, каза още той и добави, че при последните добавки са били нужни 51 млн. лв.

Той се обърна към собствениците на българските фирми да наемат повече хора с увреждания и уточни, че това се прави предимно от чужди фирми у нас, но „човекът с увреждания е много амбициран да работи“.

loading…