Categories
Без категория

Калфин обмисля минималната заплата да стане 441 лева!

От 1 януари минималната заплата става 420 лева.

Вестник СЕГА информира в днешният си брой, че в момента в социалното министерство тече изготвянето на проект, който да увеличи минималната заплата на 441 лева! Водят се преговори с бизнеса и синдикатите относно идеята на Ивайло Калфин минималната заплата да бъде между 35 и 55 на сто от средното за страната месечно възнаграждение.

Според данни на НСИ в момента средната заплата в България е 882 лева, което означава, че, ако бъде прието предложението на Калфин, минималната заплата трябва да стане 441 лева. Кабинетът социалният министър планира от 1 януари да бъде увеличена минималната заплата от 380 на 420 лева. Едно от задължителните условия е нетният размер на заплатата да не е по-нисък от прагът на бедността.

В момента минималната заплата е 380 лева и след приспадането на данъците и осигуровките, тя е точно 298 лева, което за първи път от началото на демокрацията е с 12 лева над прагът на бедността. До 30 октомври тази година трябва да има становище по въпроса. Ако не се стигне до разбирателство, министърът сам ще предложи каква да бъде минималната заплата.

Остави твоят коментар

коментар(и)