Categories
Без категория

Как ще ѝ се откъснат от сърцето? Кунева вдига студентските стипендии! – gp-gallery.com

Министърът на образованието Меглена Кунева предложи да бъде създадена тристранна работна група за промяна в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии. Целта е тяхното увеличаване. Това стана ясно след проведена среща на министъра с представители на протестиращите студенти, съобщиха от МОН, цитирани от Нова тв.

В работната група ще влязат членове на студентските организации, експерти от МОН и на Съвета на ректорите.

„Ние също като студентите искаме промяна във финансирането на висшето образование“, каза председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

„Доволни сме от диалога с министър Кунева, защото заедно ще се борим за увеличаване на стипендиите от държавния бюджет“, подчерта председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова.

По данни на МОН държавата дава около 7600 лв. за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология – 8100 лв., фармация – 7400 лв. За сравнение за бъдещите юристи излиза около 1200 лв., на инженери от 1500 до 2000 лв., доста по-ниска е издръжката за икономисти, административно управление и туризъм – около 700 лв. на студент.

Общият бюджет за 2016 г. само за издръжката на всички студенти по медицина, фармация и стоматология възлиза на близо 60 млн. лв. Докато за икономисти, административно управление и туризъм е два пъти по-малко – около 33 млн. лв.

„Медицинските университети в България всяка година реализират излишък на средства от бюджетите си. Затова министерството ще предложи възможност 10% от тези пари да се отделят за стимулиране на студентите със стипендии“, заяви министър Кунева.

„Всички данни показват, че държавата не е оставила без финансиране обучението по медицина, защото вижда нуждата от лекари на пазара. Бизнесът обаче изпитва глад за инженери и други видове специалисти“, каза още вицепремиерът.

Бизнесът все по-остро поставя въпроса с финансирането на медицинските университети и субсидирането на кадри, които след това бягат в чужбина. Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече“, добави Меглена Кунева.

Източник: БЛИЦ