Categories
Без категория

Как и къде да си наемем най-изгодно апартамент в София

Цените не падат под 200-250 евро.

Апартаментите под наем в центъра на София, стават все по-достъпни за хората от средната класа. В кварталите „Изток”, „Лозенец”, „Бояна” и „Драгалевци”, могат да се намерят двустайни апартаменти под наем за около 300 евро на месец. В зависимост от местоположението и площта на имотите, цените варират между 300 – 1000 евро. Като цените на къщите в престижните квартали Бояна, Драгалевци, Банкя и Панчарево, стигат до 4000 евро на месец. Повечето клиенти предпочитат да наемат жилище в затворените комплекси, при които обаче цените са по-високи от стандартните в момента.

Кризата не подмина и отдаването на апартаменти под наем. Въпреки това, цената за закупуване на апартаменти в центъра на столицата, не се е променила драстично. Като например, апартаментите в кварталите „Изток”, „Изгрев”, „Дианабад” и „Лозенец”, запазват високите си цени. Най-престижните и скъпи апартаменти си остават тухлените жилища от старото строителство, разположени точно в центъра на София. Според статистиката, повечето купувачи търсят големи апартаменти в сравнение с пазара преди година. Като най-предпочитани са апартаментите с една спалня, но в повечето случаи зависи от финансовите възможности на купувача, като тези с по-високите доходи инвестират в покупката на апартаменти с 2 или 3 спални. Много от хората купуват апартаменти с инвестиционна цел, като ги отдават под наем. Не е трудно да се разбере кои апартаменти ще запазят високата си цена и по този начин ще гарантират изплащането на парите. Три са основните фактори за определяне на цената на един апартамент – кога е бил закупен, какво е местоположението на апартамента и в кой район се намира.

Нивата на отдаване на апартаменти под наем в София са между 200-250 евро на месец, което е почти половината от техните нива, преди да настъпи кризата. Като по тази причина, голяма част наемодателите се опитват да повишат стандарта на апартаментите си, за да попаднат в графата луксозни жилища и по този начин да взимат по-високи цени за наем.