Categories
Без категория

Как да се предпазим от рисковете на интернет пазаруването

Пазарувайте само от доказани сайтове.

В България все повече хора пазаруват спортни стоки от интернет. По една или друга причина много хора се ориентираха към пазаруването от интернет, дали заради по-ниските цени, по-голямото разнообразие или бързото и лесното пазаруване, но е факт, че хиляди хора пазаруват спортни стоки от интернет. За жалост обаче има и много рискове при пазаруването от интернет, но те важат най-вече за малките онлайн магазини или за купуването на спортни стоки от конкретен човек, през сайт за обяви. Тогава може да станете жертва на измама, като шанса за това не е никак малък. В тази статия ще разгледаме рисковете, на които можете да станете жертва, ако не внимавате откъде и кого пазарувате.

Най-разпространения риск при пазаруването на спортни стоки от интернет и конкретно от потребител, е стоката, която се предлага да не отговаря изобщо на описанието, което е дадено за нея. Много хора продават реплики на известни спортни фирми, като Адидас, Пума, Найк и т.н за оригинални. На външен вид те изглеждат едно към едно с оригинала, но още като пристигне стоката при вас ще разберете, че сте станали поредната жертва на някой измамник. Обикновено тези реплики са направени то синтетични материали, които освен, че са много некачествени, са опасни за здравето. Оригиналните спортни стоки са направени от висококачествен материал и по специална технология, докато репликите, които се предлагат за оригинал, се доближават до него единствено по външен вид. Ако пазарувате от някой потребител, задължително изисквайте близки снимки на артикула, който да показват етикетите на производителя, защото както знаете, всички големи компании за спортни стоки имат свои отличителни знаци. Като например при Адидас е логото Climacool, при Найк отличителния знак е Dri-Fi и т.н. Друг фактор, по който можете да познаете дали една стока е оригинална е цената. Разберете, че не съществуват маркови спортни стоки (топки, дрехи, екипи и т.н.), които да се продават на уникално ниски цени от порядъка на 10-20 лева. Ако срещнете такива артикули, те най-вероятно са реплики или втора употреба.

Все пак дори да станете жертва на някой измамник, не е невъзможно да си върнете парите. По закон имате право да върнете един продукт в рамките на седем работни дни, като не е необходимо да давате обяснение, защо връщате продукта. Все пак, за да не стигате чак дотам пазарувайте само от доказани магазини за онлайн спортни стоки, но ако пазарувате от непрофесионални търговци, все пак съблюдавайте за някои неща: ако липсва телефон за връзка или адрес, се насочете към някой друг търговец на спортни стоки, защото при този най-вероятно става дума за измама.