Categories
Без категория

Как да разпознаем лъжата

Няколко признака издават лъжците!

Вместо да прибягвате до детектора на лъжата, има няколко много прости и ефективни метода, които ще Ви покажат, когато някой човек Ви лъже. Просто трябва да бъдете наблюдателни и лесно ще заловите лъжеца в крачка. Ето какво ни съветва Ноа Зандан, който е виден лингвист и специалист в своята област:

–              Според направените изследвания хората разказват изключително детайлно и цветно фалшиви истории или силно преувеличени такива.

–              Лъжците говорят много повече за другите хора, отколкото за себе си.

–              Хората, които лъжат често използват цинизми и обиди. Дори в най-обикновено изречение те могат да използват куп обидни думи. Ноа Зандан дори дава пример за такова изречение: „Не е истина. Загубил съм тъпите стотинки“.

–              Лъжците често използват на пръв поглед неоспорими факти, за да обосноват твърдението си.

Освен това може да заловите някой в лъжа чрез езика на тялото. Често лъжците издават себе си чрез „специфични движения“ на крайниците. Един от най-честите признаци за лъжа са „ненормалните“ жестикулации с ръце. Въпреки че почти всички хора използват ръцете си, когато разказват дадена история или опитват да аргументират мнението си по някакъв начин, многократно проведените изследвания са показали, че в повечето случаи „лъжците“ се престарават в жестикулирането.

Също така трябва да обърнете внимание, когато някой се опитва на всяка цена да Ви убеди в своите думи. В повечето случаи се опитва да Ви излъже. Невинаги е така, но, ако се концентрирате върху словата, които изрича ще забележите, че има известни противоречия. Просто задайте правилните въпроси и ще разберете дали Вашия събеседник се опитва да Ви излъже.

Рязкото сменяване на темата също може да се окаже „признак на лъжата“. Често хора се опитват да избегнат въпроса като сменят темата на разговора и избягват зададените им въпроси. Тогава те започват да увъртат и да насочват разговора в съвсем друга насока. Това е ярък белег за лъжа!

коментар(и)