Categories
Без категория

Как да поддържате кожените си обувки?

Без значение колко често носите кожените си обувки, поддръжката им е много важна и дори задължителна. Това ще предотврати смяната им с нови обувки.

Не мислете, че полирането и лъскането е достатъчно за кожата на вашите обувки. Поддръжката се състои от няколко стъпки: почистване; поддръжка със специален препарат; излъскване и защита от климатичните условия.

Почистване:

Най-напред се премахва мръсотията. Това става със специално средство за гладка кожа. Може да използвате натурален сапун, ако нямате такова.

Продуктите за почистване са под формата на спрей, гел или крем. Повечето имат апликатор, но може да ползвате четка.

След почистване, обувките се оставят за няколко минути.

Следва полиране. Може да използвате чиста памучна кърпа или парче от стара памучна тениска, ако нямате специална за целта.

Следва да нанесете специален балсам за кожа, с който обувките стават по- меки и по този начин се защитават от напукване и изсушаване. Най-добре е балсамът да бъде с натурални съставки, за да не остават петна по кожата и тя да не залепва. Балсамът се нанася в малки количества и трябва да бъде добре втрит в кожата, за да не остава.

Следва лъскане на обувките, което е добре да се прави с гумени ръкавици и в проветриво помещение, заради токсичните вещества, които съдържат продуктите.

Може да полирате обувките си и със зехтин, като използвате памучна кърпа или просто да ги излъскате. Освен него, може да изберете и кремооразна боя за обувки. Тя е идеална за полиране и може да я намерите в най- различни цветове и нюанси. Избирайте този цвят, който да пасва на оттенъка на обувките ви.

Трябва да знаете, че различните продукти защитават от различни неблагоприятни фактори. Затова избирайте най-подходящият препарат. Например: ако вашите обувките се намокрят често, изберете продукт с пчелен восък, който ще ги запази лъскави и почистени през цялото време.

Препаратите с пчелен мед създават допълнителен слой. Той не попива в кожата и я предпазва от замърсявания и прах.

Ако не държите толкова на здравината, а повече на вида на обувките си, тогава можете да заложите на спрей, с който ще ги предпазите от кал и други негативни влияния.