Categories
Без категория

Как да поддържаме алуминиева дограма

Ето как да поддържате алуминиевата си дограма в добро състояние.

Алуминиевата дограма не се нуждае от някакви специални грижи, но все пак ето няколко съвета, с които ще удължите живота на вашата дограма.

След като се монтира алуминиевата дограма, веднага трябва да се махне предпазното фолио, защото в противен случай слънцето ще го стопи и ще останат незаличими петна по прозореца. Поне два-три пъти в годината трябва да смазвате обкова на дограма, като по този начин ще го предпазите механизмите от сухо триене. Освен тях трябва да смазвате и уплътнителите, защото под действието на слънчевите лъчи, те губят своята еластичност.

Можете да смазвате уплътнителите със специална смазка или с парафин. В никакъв случай не трябва да използвате препарати с абразивни частици при почистването на профила. Те нарушават покритието на предпазния слой на алуминиевата дограма. На пазара има специални препарати за почистване на дограма, като в никакъв случай не трябва да имат разяждащи свойства, които ще повредят повърхностите на дограмата и по този начин те ще изгубят своите свойства.

Един от най-големите проблеми при всички видове дограми е появата на конденз. За образуването на конденз е необходимо въздуха да бъде влажен и повърхността да е студена. Влажността на въздуха се повишава в резултат на готвене, къпане, пране, цветя и др. Когато влажността на въздуха достигне до студените повърхности (стени, рамки на прозорци и др.) се образува конденз. Можете да се справите с този проблем като редовно проветрявате помещенията, използвате стъклопакети с K-стъкло или ако имате външна изолация. Ако нямате външна изолация или не сте си монтирали стъклопакети с K-стъкло, трябва да си проветрявате жилището по-често. Проветрявайте си жилището няколко пъти на ден по пет минути, което не само ще намали влажността на жилището, но и ще го освежи значително. Избягвайте да държите леко отворен прозореца за по-продължително време, защото по този начин ще охладите значително стаята и мебелите в нея. Освен това избягвайте сушенето на дрехи в стаите, може да преместите цветята в стаите, където няма конденз и при готвене използвайте абсорбатор, който да отвежда парата навън.