Categories
Без категория

Как да открием подслушвателни устройства в офиса?

Чудили ли сте как конкурентите на пазара винаги са пред вас и сякаш ли знаят с какво точно се занимавате? Оказва се, че в повечето случаи наистина имат сведения за това. Spy.bg са подготвили информация по темата. Ето как да противодействате на хората, които ви подслушват и наблюдават.

Близо 70% от компаниите, които са подслушвани от конкуренцията, без да подозират, фалират в следващите 24 месеца. Не може да си позволите вашите конкуренти да знаят какъв коз криете в ръкава си. В ерата на суровия капитализъм, всеки се бори за парче от пазара. Организациите не се спират пред нищо, само и само да се справят с конкурентите. Те ще платят на ваш служител или познат да постави подслушвателнo устройствo и край. В тази статия ще ви запознаем с вариантите за действие.

1. Направете физическо претърсване. Ако не разполагате с детектор за подслушвателни устройства и скрити камери, това е най-добрият вариант. Проверете бюрата, первазите на прозорците и вратите, ако има някакви картини, огледалата. Като цяло бъдете много щателни. Проверете мебелите, всякакви чашки, вази, всичко, което изглежда не на място. Докато оглеждате се ослушвайте. Много камери и подслушвателни устройства ще издадат някакъв звук, макар и много тих, ако се задействат от движение.

След физическото претърсване, ако не сте намерили нищо, изчакайте да се стъмни. Когато е тъмно, разходете се отново и се огледайте за нещо, което свети и отново за издаващи се шумове. Вечер е по-тихо. Болшинството от модели, които се предлагат не издават звуци и не светят. Съвсем нормално е някои от недоброжелателите да не са навътре и да сбъркат в избора на техника.

2. Използвайте детектор! На ваше разположение може да използвате различни детектори за подслушвателни устройства и камери. Сега ще ви кажем как се използват правилно те.

Пуснете устройството и го хванете с едната ръка. Вдигнете го на нивото на гърдите си и започнете да се движите бавно в периметъра, в който ще търсите, като го насочите детектора към стените. След като сте обиколили така, свалете детектора към земята и обходете периметъра отново. Третата част от огледа е да вдигнете нагоре към тавана и отново да претърсите.

Постоянно следете за издаването на звук или светването на индикаторите на дисплея. Ако усетите сигнал, продължете в посоката, в която сте се запътили. Продължете докато биванията не станат по-чести и докато и дисплея запълни своя индикатор. Ако случайно сигналът започне да става по-слаб, то трябва да смените посоката. След като сте открили къде сигналът е най-силен отново трябва да претърсите и то много щателно. Започнете с дребните предмети, после с по-големите. Трябват ви отвертка, клещи, гаечен ключ, защото скритите камери може да са вградени в нещо. Разглобявайте и търсете, докато не откриете какво става. Щом откриете устройството, добре е да го счупите, и то на няколко парчета, за да сте сигурни, че вече не работи.

3. Борба с устройства, които снимат на тъмно! За обикновеното око е трудно да забележи инфрачервените лъчи, които се използват за снимане в тъмнина. Те обаче излъчват топлина. Има устройства, които ще ви помогнат да откриете тази „топла“ светлина. Още по-лесно е, ако по някакъв начин можете да охладите стените и някои предмети, които го позволяват. Така инфрачервените лъчи ще се виждат по-добре.

За повече информация по отношение на детекторите за подслушвателни устройства и скрити камери, може да се свържете към професионалистите от Spy.bg. Според вашите нужди те могат да ви препоръчат конкретен модел, с който да се отървете от неволята.