Categories
Без категория

Как да изтеглим изгоден жилищен кредит

Изтеглете изгоден жилищен кредит! Следвайте съветите ни.

Почти всички банки предлагат заеми за покупка на недвижими имоти – жилищно кредитиране. Обикновено максималния размер на кредита е не повече от 70-80 % от цената на сделката. Като зависи най-вече от вида и състоянието на имота и доходите на кредитоискателя. Стандартния срок за изплащане на заема е между 20-25 години, като се дава възможност за гратисен период от 1 до 3 години, по желание на клиента.

Някои банки отпускат жилищно кредитиране на по-ниска лихва за лоялните си клиенти. Повечето банки, преди да отпуснат кредит искат предварителен договор за покупко-продажба, нотариален акт с уговорено отложено плащане и др. Други банки пък отпускат заеми без клиента да има предвид даден имот, като анализират доходите му и го информират за възможностите да получи кредит. Затова е добре, преди да искате ипотечен кредит, да огледате различни жилища в интернет и обяви за имоти, и да разгледате какво се предлага на имотния пазар. За да не се бавите дълго време, след като получите заема, с избора и търсенето на жилище, въпреки, че банката дава няколко месеца на клиента да търси жилище по обяви за имоти, имотни пазари, агенции за недвижими имоти, брокери или др. Като обезпечение по кредита се приема ипотекирането му. За отпускане на ипотечен кредит е много важна възрастта на кредитоискателя, като повечето банки искат сбора между годините на клиента и срок за изплащане на заема, да не е повече от 60-65 години.

Повечето банки предлагат различни видове промоции и оферти за жилищно кредитиране, като те са насочени основно към млади хора, на които им предстои да си закупят първото жилище в живота. Голяма част от банките предлагат гратисни периоди от няколко месеца до година, в които изплащате само лихвата. Други пък подаряват безплатни международни дебитни карти, ако превеждате парите от заплатата си по сметката на банковия кредитор. Някои хора предпочитат да теглят кредитите си в евро, защото лихвата е по-малка, в сравнение с кредитите в лева. Както при всички заеми и при жилищния кредит, трябва да си направите застраховка, която най-вероятно ще ви се добави към месечните ви вноски. Това няма да ви е единствения разход по кредита. Има различни такси за разглеждане на документи и обслужване, които ще трябва да платите.