Categories
Без категория

Как да изберем PVC или алуминиева дограма за дома си

Каква дограма да изберем – PVC или алуминиева!?

Много хора се чудят каква дограма да изберат PVC или алуминиева. Подходящата дограма за вашето жилище зависи от много неща: каква е формата на прозорците, на колко шумно място се намира и др. През миналия век в САЩ повече от 50 % от жилищата са били с алуминиева дограма, докато днес резултат е в полза на PVC дограмите. Причината за тази смяна на ролите, най-вероятно е, защото PVC дограмата задържа повече топлина от алуминиевата и не допуска студа да навлезе в помещението.

При купуването на PVC или алуминиева дограма не трябва да правите компромиси качеството за сметка на цената. Цените на качествените PVC или алуминиевите дограми са почти еднакви, което прави избора дограма още по-труден. В тази статия ще ви изброим някои от основните предимствата и недостатъците на двата вида дограма, като по този начин вие сами ще прецените кой вид дограма е най-добър за вас.

PVC дограмата се изработва и монтира по-лесно от алуминиевата дограма, защото естествения природен материал, от който е изработена PVC дограма е по-гъвката и мека в сравнение с алуминиевия метал. Пластмасовата дограма изисква минимална поддръжка. PVC профила кондензира влагата от алуминия. При PVC дограмата може да се монтира многоточков обков, което позволява по-прецизно настройване на пантите. Един от недостатъците на PVC дограмата е, че старее бързо, защото е с органичен произход и не изкарва повече от 20-30 години. Освен това при по-дълъг престой на слънце, некачествената дограма пожълтява. Докато алуминия има по-дълъг живот от PVC дограмата и не е податлив на температурни изменения, каквито се наблюдават у нас. Алуминият не променя цвета си с течение на времето и се нуждае единствено от елементарно почистване. Освен това, ако ви омръзне алуминиевата дограма, можете да я продаде на 30 % от цената, докато при PVC профилите, това е невъзможно. При алуминиевата дограма имате неограничен избор на цветове, над 800 различни цвята под скалата RAL. В състава на алуминия няма токсични вещества и е устойчив на пожар или земетресение. Естествено и алуминият си има своите недостатъци, като например, че по-лесно кондензира влагата, отколкото при PVC профилите. Освен това алуминият е по-енергоемък продукт от PVC и по тази причина е и по-скъп от него.