Categories
Без категория

Как да изберем строителна фирма?

Има много малко неща, които са по-вдъхновяващи от това да гледаш как мечтаният ти дом се гради пред теб. Независимо дали става на въпрос за градеж от нулата или просто за ремонт, всеки иска да получи своето. Всеки един детайл да съвпада с вижданията ви, с всяка една прищявка. Когато всичко свърши, да погледнете апартамента или къщата и да кажете „Искам да живея тук през целия си живот!“.

За да се получи този ефект обаче, трябва да обърнем вниманието на избора на строителна фирма, която да се заеме с работата. Ако си напишете домашното, ще избегнете скритите разходи, ще получите това, което искате и то ще бъде в този си вид за дълго време напред. Има много строителни фирми, но как да изберем?

1. Всеки един проект е за себе си! Дори нещо да изглежда на пръв поглед еднакво, то може да не е. Неща като бюджет, какви материали да се използват, в какви срокове ще се завърши всичко, как точно ще стане и така нататък, се определят на консултация.
Добрите строителни фирми ще ви помогнат да направите сравнение между отделните неща, ще ви дадат съвет за материалите и суровините, от които имат нужда. Те могат да ви определят приблизителен бюджет и време за изпълнение.

2. Фиксирани или плаващи цени? Различните строителни фирми работят по различен начин. Трябва да знаете обаче, че тези, с които си струва да работите ще ви ориентират поне приблизително. Нормално е някои от нещата да попадат в определен диапазон, но кажат ли ви не се знае, бягайте на далеч.

Трябва да проучите проекта от всяка една страна. Както се казва, не оставяйте нито един камък необърнат. Добре изграденият бюджет е гаранция, че няма да има лоши изненади.

3. Не бъдете прекалено пестеливи!
Има строителни фирми, които ще се опитат да ви привлекат със страхотно големи промоции, невиждани бонуси и всякакви неща от такъв тип. Следвайте максимата, че ако нещо е прекалено хубаво, за да е реално, то най-вероятно има уловка. По-добре е да се бръкнете малко по-дълбоко в джобовете, но да получите реална стойност за свършената работа. Тръгнете ли по пътя с невижданите промоции, очаквайте доплащания, огромни забавяния, скрити разходите, некачествено строителство. Не искате това за мечтания си дом, нали?

4. Реално портфолио от проекти говори повече от компютърна визуализация!
Сигурно сте виждали огромните рекламни пана и билборди, които показват страхотни имоти, направени чрез компютърна визуализация. Когато говорите със строител, подобен компютърен модел може да служи като ориентир, но е добре да разгледате на живо или поне на снимки някой от реални проекти на компанията. Искайте гаранция, че това, за което говорите ще се изпълни напълно.

5. Енергийна ефективност и зелени площи!
Енергийната ефективност става все по-голям приоритет за много от хората. Това е отделен аспект от работата. Не забравяйте да обсъдите тази част от работата със строителни фирми, между които искате да направите избор. Същото важи и за зелените площи. Те са допълнителна опция и трябва да бъдат договорени, тъй като може да се наложи наемането на външен изпълнител.

коментар(и)