Categories
Без категория

Какви са чудесата на Св. Паисий Светогорец? – gp-gallery.com

Най-новият светец на Православната църква е Свети Паисий Светогорец. Канонизираният през 2007 година монах е роден през 1924 година в областта Кападокия, днешна Турция. Подгонени от турците, той и семейството му бягат в Гърция, където той живее до края на живота си през 1994 година. Светецът се замонашва през 1950 година.

Много вярващи пазят топли спомени за напътствията на Свети Паисий, които той им е дал приживе. Своето служение старецът Паисий е извършил с изключително смирение и висока отговорност. Като награда Всевишният му дал възможност да се възползва от различни духовни дарове, до които обикновеният човек почти не може да се докосне.

До ден днешен хората разказват за многобройните му чудеса и пророчества, поради които Вселенската патриаршия помаза стареца в пантеона на Православието. Паисий е водил аскетичен живот, без грижа за материалното, а обърнат към духовното. Уважавал е всичко живо и сътворено от Бога. Не се притеснявал дори от отровните змии, които си били направили гнездо под прозореца му, нито от дивите животни, които никога не го нападали.

Веднъж приел жена, която отишла при него притеснена, че няма деца. Той сложил ръка на главата й и казал, че ще има много радост, но и притеснение. След това на жената се родили три близначета, но едното било със Синдром на Даун.

Интересен е случаят с господина, на когото едната ръка се парализирала. Лекарите не могли да му помогнат и дори му казали, че парализата ще обхване цялото му тяло. Той отишъл при стареца Паисий, който му казал да не се притеснява и му дал жилетката си.

Човекът я облякъл и ръката му започнала да се оправя. На другия ден бил здрав и поискал да върне дрехата, но Паисий му казал, че няма нужда от нея, защото Бог ще се погрижи за него. В това време дошли двама поклонници, които му подарили нова жилетка.

На стотици хора светият човек е помогнал да се отърват от страховете, тревогите и притесненията си, излекувал е наркомани и други зависими. Дори и след смъртта си продължава да помага на хората. Свидетелство за това е случката с мъж, който пътувал сколата си за Солун.

По пътя качил монах, който му казал да отиде в болница, защото има рак на белите дробове и ако отиде бързо да се лекува, ще го предотврати. След това монахът изчезнал. Притесненият мъж отишъл в болница, където лекарите установили, че наистина страда от рак в начален стадий. По снимка човекът разпознал, че явилият му се монах е Паисий, който бил починал няколко години преди това.

loading…