Categories
Без категория

Йоана Захариева: Етикетът „неуспяла певица“ ме съсипа – gp-gallery.com

Йоана Захариева е първият изгонен участник от „Биг брадър ол старс”. Тя е доволна от развоя на нещата и смята, че се е показала в добра светлина, макар и за седмица престой. Наш репортер се срещна с Йоко, която разказа за чувствата си от Къщата; за флиртовете; за мъжа до себе си; защо се е отказала от музикалната сцена; с какво се занимава сега и какво я свързва с Азис и Лепа Брена.

– Йоана, парите ли бяха водещи при решението за втори път да влезете в „Биг брадър”?
– Не, в никакъв случай. Аз харесвам самия формат, уважавам продуцентите и им се възхищавам като професионалисти. Всяко едно докосване до екипа и неговите продукции за мен е чест.

– Защо все вас ви вкарват в любовни интриги – предишния път с Пламен Медаров, сега с Борислав? В живота често ли сте обект на свалки?
– В живота съм такъв типаж, че около мен се въртят страшно много мъже. Аз съм изключително комуникативна, за приятелите се раздавам на 100% и хората обичат да общуват с мен. Дори и по-младите момчета, какъвто е Борислав. Той е още неориентиран, затова ги прави всички тези фалове с Евгени. В този смисъл аз чисто човешки му подадох ръка. Масово хората, които ме познават, казват, че съм пич. Държа се мъжки, готина съм и се раздавам.

И покрай това Борислав откровено си ме използва като спасителна сламка. Това е нормално, защото е още млад, всеки си има своите игри, флирт и т. н. На него хормоните му врат. Аз съм вече една уравновесена, зряла жена. Дори и да се объркат на моменти някои мъже, това в никакъв случай не значи, че аз се поддавам. Но за шоуто това е печеливша формула. Освен това моят изказ и хумор са такива, че аз непрекъснато се шегувам: „Колко си готин”; „Ех, това хубаво момче”, и нали знаеш колко лесно се сглобяват нещата.

– Има ли човек до вас в момента? Разкажете ни нещо повече за него? Защо не се показва пред медиите?
– Има човек до мен, в сериозна връзка съм. Но категорично отказвам да го покажа. Той е сериозен, занимава се с отговорни неща. Предпочитам да спестя тази част на широката публика. Не е нужно да се знае. Моля да бъда извинена…

– С Ваня Червенкова сте приятелки извън шоуто, но не се ли чувствате предадена от нея по някакъв начин? Не показахте толкова топли чувства вътре?
– Ние сме много близки навън, в това няма спор. Ваня ми е една от най-близките приятелки. Неслучайно казах, че нещата се монтират. В крайна сметка продуцентите имат един час, в който трябва да съберат всичко и вероятно не е показана тази наша близост. С нея толкова добре се познаваме, че в една такава ситуация с толкова много хора ние нямаме нужда непрекъснато да сме заедно. Ти си като пуснат в шарен свят и имаш нужда да опознаеш останалите. А нека не забравяме, че това е състезание и си длъжен да опознаеш противника, да се ориентираш какво става.

С Борислав в риалитито „Биг брадър ол старс“

– Евгени Минчев ви нарече „неуспяла певица”, което доста ви обиди. На какво основание твърди това според вас?
– Аз с Евгени Минчев се справях, нямах никакви проблеми. Той работи за шоуто, за да има провокация, това му е задачата на него. Впрегнах се, защото всеки един от нас има его. Аз в момента съм в много добра кондиция, доволна съм от живота си и съм удовлетворена от себе си. Но егото ми, че този етикет излиза в национален ефир, ме съсипа. Хвърляш някакъв етикет в публичното пространство без право на обжалване и защита.

А телевизионерите трябва да си направят нещата – не знаеш какво и как ще излезе и ще се приеме. Аз имам и деца, които също са потърпевши от това. Всеки си дава сметка къде влиза, но тайничко се надява, че всичко ще мине гладко… (усмихва се). Аз съм доволна от участието си и разбрах, че ми е все по-трудно да бъда ограничавана, да се съобразявам.

– Как ще коментирате близостта на Ваня Червенкова с Евгени Минчев, с когото преди това си разменяха обидни думи, съдиха се, издаваха си ограничителни заповеди?… Не може да не ви е споделяла като на приятелка?
– Всички бяхме изненадани, няма какво да го крия. Но и двамата влязоха със заровени томахавки, това мога да го кажа като свидетел. С наведени глави, с едно прибрано его и това е за уважение. Те тръгнаха да търсят път един към друг. Откровено казано, аз много се изненадах.

– Вие как бихте подходили в една такава ситуация?
– Аз съм доста различен човек. Повече съм за комуникацията, за общуването. Дори като запаля, ядосам се и крещя на някого, после винаги анализирам. Умея да се извиня и да потърся правдата. При мен трудно може да се получи такава крайност, тъй като търся баланса. От опит знам, че винаги има две страни във всяка една ситуация. Оттам знам, че не е грешен само единият или само другият.

Със Соня Колтуклиева в Къщата

– Изкарвахте ли достатъчно пари на музикалната сцена и напълно ли се отказахте от тази професия?
– Моята музика бе по-провокативна и от тази гледна точка срещнах много проблеми с медиите, с радиата. Не съм в комерсиалното поприще и не съм лесно продаваем изпълнител за разлика от колеги, които залагат именно на това. Много често се сблъсквах със ситуации, в които ми казват:

„Промени музикалната част, промени текста, промени нещо друго”. Непрекъснато трябваше нещо да сменям. Ние се състезаваме да ни въртят в няколко радиа и телевизии. Като поп изпълнител се стремя към две телевизии, но когато имам по-алтернативно звучаща песен, те веднага ме карат да я ремиксирам, за да може да се завърти при тях. Не съм този тип човек. Да правиш компромиси, но с цената на какво – на личното ми творчество и личния изказ!

Много е трудно, понеже аз съм максималист. Обичам да си хвана нещата, да ги бачкам и да ги правя както трябва. Това е болна тема за мен. Всеки артист го боледува това. Но аз си оставам артист за цял живот, това няма как да излезе от мен.

В последните няколко години започнаха да „дърпат” нещата откъм техническо оборудване по клубовете и места, където наистина можеш да излезеш и да направиш хубаво участие. Знаеш ли през 2000 година какво беше?! То беше обидно за един артист да тръгне по провинцията. Нямаше хубави клубове. Влизаш и има една уредба, буквално като радиоточка, и дори и да си включиш микрофона, пак не можеш да пееш на живо, защото е пълен провал. Затова се прибягваше до плейбек, за да звучиш добре.

– Към днешна дата с какво се занимавате и то достатъчно ли е, за да издържате семейството си?
– В момента съм част от екипа на една верига ресторанти. Занимавам се с ресторантьорски бизнес, това е вече трета година. Доставя ми удоволствие, спокойно ми е. Най-вече си гледам децата спокойно, а това за България е важно. А когато имаш деца, приоритетите ти така се пренареждат, че и да искаш да се гледаш по телевизията, просто трябва да мислиш първо за децата си. Няма как!

– Забелязах ви на концерта на Лепа Брена, която изпълнява доста различна от вашата музика. Зад кулисите показахте топли чувства към Азис дори?…
– С Васил (Азис – б.а.) сме много близки. По принцип аз не съм запозната с този тип музика, макар че уважавам доста от представителите на този жанр, които имат гласища. Типичен пример е Васко, който е изключителен професионалист. Много често се случва той да ме кани да му правя компания в бекстейджа на някакви изяви. Такъв е случаят и с концерта на Лепа Брена. Ще ме прощават феновете на Лепа Брена, надникнах точно два пъти към сцената, за да видя за какво става въпрос. Дори по физиономия не знаех как изглежда, даже я обърках. Тя има една мениджърка, също руса, и се изцепих пред Васко: „Това ли е Лепа Брена? Ще ме запознаеш ли с нея?”. Той ми се развика, че ако ме чуел някой, щели с камъни да ме убият (смее се). Случва се.

Между другото тогава Азис снима клипа на песента си „Хабиби”. Е да де, ама не е казал. И след няколко дни се виждам и аз в клипа. Щях да го убия, поне да беше предупредил да се облечем, да се нагласим. Е, има ме и в чалга клип, но песента стана убийствен хит.

Тук е моментът всъщност да кажа, че това разграничение на поп, попфолк, рап и т. н. е напълно излишно. Чалгата като етикет е въпрос на поведение, на ниска култура, което аз също не харесвам. Обаче такива изпълнители като Азис и други негови колеги се целят високо като професионализъм, като качество и капацитет. Така че неразумно и несериозно е да хвърляме камъни по тях и да лепим етикети. Мога само да се уча от такъв изпълнител като Азис, на който се възхищавам.

– Преди време се бяхте изказали зле за Златките. Те ли са най-абсурдното нещо в българския шоубизнес?
– Не, дори не се сещам за тях вече. Те не съществуват. Златките или чалгата са въпрос на поведение. Със сигурност и тези момичета са претърпели трансформации и вече са по-зрели, здраво стъпили на земята. Въпросът е по какъв начин да лишим подрастващите момичета от грозотията, от лошото поведение и лошия пример. Това дали ще са Златки, Х или У – все едно.

Важен е примерът, който се бълва от много места. Младите се лъжат, смятайки, че това е нещо добро и качествено. Това трябва да избегнем. Към днешна дата аз бих се извинила публично за моето поведение и думи към тях. Всеки има право на своята грешка и след това да я поправи. Аз вече се замислям за моите синове, големият влиза в пубертета. Как той да избегне този маниер и пример. Това е лошото в нашата страна и трябва да се стремим да го прекършим. Иначе аз се чувствам добре, излязох точно навреме от играта и стискам палци на Ваня Червенкова да победи.