Categories
Без категория

„Ислямска държава” все по-често залага на деца самоубийци – gp-gallery.com

Терористичната групировка „Ислямска държава” все по-често попълва редиците си с деца. Малките джихадисти се използват главно като камикадзета. По данни на Центъра за борба с тероризма, за последната година броят им се е увеличил двойно, съобщава lifenews.ru.
Броят на децата и тийнейджърите, привлечени в редиците на ИД за военни операции, продължава да расте с огромна скорост. Според изчисленията на Центъра, само за година в боевете са загинали 89 деца. Половината от тях са намерили смъртта си в Ирак, 36% — в Сирия, а останалите са били убити в Йемен, Либия и Нигерия. Голяма част от тях са класифицирани като подрастващи, но някои предполагат, че не са имали 12 години.

В доклада се посочва още, че голяма част от използваните от терористите деца са сирийци. Сред тях обаче попадат и такива от Саудитска Арабия, Йемен, Тунис, Нигерия, Великобритания, Франция и Австралия. 39% от децата-камикадзета са загинали в минирани автомобили и камиони, а 33% – при сражения. Около 4% от малчуганите са се самоубили. Други 18% са намерили смъртта си при операции, в които групи от възрастни бандити атакуват вражеските позиции, а децата са използвани като смъртници.

„Най-вероятно терористите от ИД ще увеличават броя на децата бандити”, заявява Чарли Уинтър, научен сътрудник от Университета в Джорджия и един от авторите на изследването.

„Заедно с увеличаващият се брой деца, участващи в бойните действия, ще се увеличава и смъртността сред тях”, се посочва още в доклада.

Бащата на едно от децата, повикано в армията на главорезите, разказва как в лагера са промивали мозъка на 13-годишното му дете. „Синът ми се върна у дома със синеока кукла със светла коса, облечена в оранжев гащеризон и с голям нож. За домашно командирът му беше поръчал да обезглави западната кукла”.

Активисти наричат децата във военните лагери изгубено поколение. Дори групировката да търпи поражение, младите новобранци продължават с опитите да създадат жесток халифат.

„Очевидно ИД има дългосрочна перспектива за младите хора. Днешното дете бандит още утре може да стане възрастен терорист”, се казва в изследването, в което учените призовават световните лидери да се готвят за реабилитация на бившите деца войници.

loading…