Categories
Без категория

Инж. Митко Димитров – Пайнера: Дълго се опитвахме да угодим на Андреа, но всичко си има край! – gp-gallery.com

Инж. Митко Димитров е роден през 1953 г. в Димитровград. Завършил е „Технология на машиностроенето” във ВМЕИ-Варна. Работил е 11 години като машинен конструктор и 6 като главен механик. Техническата диплома, организационният му опит, както и увлечението му по музиката му дават смелост и през 1990 г. той регистрира фирма „Пайнер“. През декември 2001 г. Императора на фолка създаде и музикална телевизия „Планета”.

Често бива представян в публичното пространство като безкомпромисен и стриктен човек, който държи продуцираните в музикалната му компания звезди твърде изкъсо.

Митко Пайнера дава много рядко интервюта, защото смята, че това приляга повече на звездите от неговата фирма. Този път обаче го прави – а причините са много. Доста изпълнители си тръгнаха от „Пайнер”, други пък ги замениха, появиха се и слухове за разпад на империята му… – Инж. Димитров, напоследък много певици си отидоха от „Пайнер”, в публичното пространство се заговори дори, че фирмата се разпада. Каква е истината?

– Фирмата е стабилна и носи имиджа на десетки успешни изпълнители. А това, че се е разделила с някой, означава само, че се е разграничила с него и няма никакво значение как той си е отишъл.

– Защо прекратихте договорните си отношения с Андреа? Според информациите тя сама е пожелала да напусне, но дълго време е била спирана от подобно действие?! – Дълго време се опитвахме да й угодим, но… и това си има своя край.

– „Тръгвам си от фирмата, защото имам да реализирам проекти, които няма как да се случат там”, пък беше коментарът на Крум. По каква причина се разделихте с него?

– Питайте него. Ограничение за изяви не е имал, а и не сме го лишавали от такива поради простата причина, че не би било в наш интерес. – Композиторът Йорданчо Василковски – Оцко също вече не е част от компанията. Съпругата му Кристиана също…

– С много автори сме се разделяли и впоследствие те са разбирали, че свободната практика не е най-доброто за тях. Но след като има желание да работи по този начин, нека опита.

– Допускате ли, че Оцко ви отмъква изпълнителите, тъй като не е тайна амбицията му да прави нова музикална компания?
– Той ще прави песни и за наши изпълнители. Но се опасявам колко добри ще са те. Един автор твори най-добре, когато е спокоен и е отдаден само на творческия процес, но когато започне да се занимава и с бизнес, проблемите в бизнеса неминуемо ще се отразят на спокойствието му, а от там и на творчеството му. И аз го предупредих да не се сърди, ако му връщаме песни.

Трябва да съществува коректност между колегите в нашия бранш и аз самият държа на това. Ако сега Оцко реши да действа против правилата, няма да е в негов интерес. След време сам ще разбере, че не постъпва правилно. А изпълнител, който е недоволен и вини за неуспеха си единствено и само компанията, е по-добре да бъде „отмъкнат”.

– Наскоро в интервю фолкпевицата Траяна се оплака: „Давах всичко от себе си, от стреса започнах да качвам килограми, а шефът ми заяви, че не иска втора Ивана”…
– Де да можеше да е втората Ивана… Изисквал съм както от нея, така и от всички изпълнители, добра фигура и здравословен начин на живот. Аз самият всеки ден съм на фитнес уредите и спортувам, въпреки че не се снимам в клипове. А добрата фигура на изпълнителя е уважение към неговите почитатели и е предпоставка за успех. Но явно не съм бил добре разбран.

– Алисия проявявала ли е интерес да работи с „Пайнер”?
– Не е, както и аз не съм давал поводи за това.

– Не беше много отдавна, когато фолкпевицата Камелия заяви, че е напуснала „Пайнер” заради схемите във фирмата, в която „продуцент всъщност няма, защото всичко се плаща от самия изпълнител”. Как бихте отговорили с днешна дата на това?
– Принципите на работа се договарят и приемат двустранно. Не желая да ги коментирам, поради взаимно приетите изисквания за конфиденциалност. Тя явно е забравила годините, когато „Пайнер” плащаше всичко, докато, по нейна инициатива, не променихме правилата.

– Допускали ли сте досега драстични бизнес грешки?
– Няма безгрешни хора, а и аз не се мисля за безгрешен. Опитвам се да си вземам поука от грешките, за да не ги допускам отново.

– Отскоро залагате на поп опера, което е крайно далеч от поп фолк звученето. Както и на рап – което е голямата изненада. Рапърът Устата е сред новите попълнения, а се говори, че към редиците ви ще се присъедини и Криско. Сменяте тактиката или?
– Ние имаме и досега хубави, доказали се с времето, песни в различни стилове. Като се започне от фолклора – „Бяла роза” на Славка Калчева и се завърши с рок – „Лъжа е” на Преслава. Но вие ги слагате под един общ знаменател – попфолк. Сега решихме да разнообразим с поп опера и рап.

Дано успеем да наложим хубава песен и в тези стилове. Трио „Сопрано”, както и Устата, са отскоро в компанията. Ще се опитаме да им осигурим достойно място сред нас и се надяваме на успех.

А за Криско разбирам от вас.

– Всъщност сте работили с рапъри още преди около 15 години – с Мишо Шамара и „Гумени глави”…
– Работили сме преди години и то успешно. Сега, доколкото знам, Мишо Шамара е в Щатите със семейството си.

– Преди години работихте и с Лили Иванова. Защо пътищата ви се разделиха?
– Всяко нещо – с времето си. Издадохме два албума с Лили Иванова. Първият беше „Дансингът на самотата” и беше много успешен. Той включваше песни като: „Не всичко е пари, приятелю”, „Счупената чаша”, „Сълза”, „Дансингът на самотата”, които бяха емблема на нейния стил за нейната аудитория. Всяка песен се съгласуваше с нас и Лили се вслушваше в нашите съвети. При работата по втория албум, въпреки нашето скептично отношение обаче, тя реши да експериментира с рок песни, за да привлече тийнейджърска аудитория, както и с протяжни балади, които не намериха почитатели. Този албум не бе така успешен. Загуби се и комуникацията между нас, което беше предизвестие за прекратяването на отношенията ни.

– Следите ли сега участието на ДесиСлава във „Биг брадър ол старс”? Твърди се, че по ваша воля Преслава напусна предишното издание на шоуто – „ВИП брадър”, а после се завърна отново в него, но като гост звезда?
– Да, разбира се, гледам. Както следях и представянето на Преслава преди това. Гордеем се с тях. Преслава беше себе си и се представи много добре. Очакваме същото и от ДесиСлава. След първите две седмици във „ВИП брадър”, бяхме поели изключително много нощни участия на Преслава по клубовете в страната. Имах опасенията, че това ще попречи на доброто й представяне, ако остане в Къщата и съчетава и двата ангажимента. Динамиката щеше да е убийствена, а поради системното недоспиване имах опасения и за здравето й. Поради тези причини предпочетох и настоях тя да бъде освободена от формата.

– В наш предишен разговор ми казахте следното: „Винаги съм казвал – напуска ни този, които бихме желали да ни напусне!” Винаги ли е било така и какви конкретни примери визирате с това твърдение?
– Сега ще го кажа по друг начин: За да стигнем до раздяла с някого, то самата раздяла е щастие и за двете страни.

– Все още говорим упорито за криза, а тя се отразява първо на такива фирми като вашата, с позиции в бранша. Имаше сътресения и в банковия сектор покрай фалита на КТБ – вие имахте ли капиталовложения там?
– Имаме заеми, но не са в КТБ. Обслужваме ги точно и коректно. Да ви кажа, кризата се отразява навсякъде, но сте права за това, че първо засяга фирми от този тип, с позиции, каквато е и нашата. Клиентите ни купуват нашия продукт, а при нас това е масата, народът – ако те нямат нужните средства, няма как да поканят за по-висок хонорар съответния изпълнител. Ще ви споделя, че в началото на 90-те години, за да стартирам бизнеса си, взех заем – от 1 000 000 лева от старите пари. Върнахме ги и сега кредитни задължения нямаме към никого!

– И тогава е имало фалирали банки…
– Да, имаше фалирали банки, така е, много неприятен период. И ние загубихме пари от фалирала банка, но тогава беше по-скоро от рязкото покачване на долара през 1997 г. Тогава произвеждахме аудио- и видеокасети, бяхме вложили продукция на доста клиенти и плащанията се забавиха. Преодоляхме загубите и продължихме напред със същите клиенти.

– Компромис някога със себе си налагало ли се е да правите?
– В името на човешкото аз мога да правя компромиси. Не се смятам за безпогрешен човек, естествено. Със съвестта си обаче компромис не съм правил! Нямам гузна съвест!

– В големия бизнес по-големите риби винаги изяждат по-малките. А вие сте от големите… Хищник ли сте?
– (усмихва се) Не, не съм хищник! Аз си позиционирам перспективата много правилно, без да мачкам конкуренти. Нищо подобно никога не е било моя цел. Правя това, което считам, че е добре. Не се съобразявам с конкуренцията. Съвсем не изповядвам принципи от типа – дай да саботираме тази или онази фирма, защото ни е конкурент. Ние се развиваме, гледаме си в нашето канче – да сме най-добрите, да сме с качество, да имаме пазарен успех. Това е.

– А имате ли страхове като човек?
– Когато на един човек съвестта му е чиста, както е моята, от какво да се страхува?! От помията, която идва към него ли?! От злобата навсякъде ли?! Аз събирам своите сили. Технически тип човек съм – машинен инженер. Виждате, че не давам и много интервюта, не там е силата ми. Наистина – не ме е страх от нищо!

– Преди време ви бяха нарекли Чичо Скрудж на попфолка. Предполагам, че не ви е станало особено приятно да го разберете…?
– О, Боже! (смее се) Аз си гледам бизнеса, част от който е попфолкът, друга част е свързана с производство, в момента даже в комплекс „Младост 4” имам един строеж, който върви много добре. Това е малко по-друг бизнес. Всеки може да си пише и да си говори каквото си иска в тая държава. И да се възмущавам, и да се чудя, както и да реагирам – все тая! Особено сега, в интернет пространството, всичко може да се пише.

– Наближава и 1 декември, рожденият ден на тв „Планета”. Кои звезди ще участват в концерта в зала „Арена Армеец” Традиционно се завихрят скандали непосредствено преди подобни прояви – някои се чувстват пренебрегнати, други ощетени, трети – неоценени?!
– Всяка година правим празничен концерт с най-изявените изпълнители през годината. Тази година за пръв път ще бъдем в зала „Арена Армеец” и пак за пръв път ще пресъздадем на живо, с оркестъра на Дани Милев, най-добрите песни през годините.