Categories
Без категория

Изхвърляме руската военна техника, за да я заменим с американска

„Възможно е да поискаме Румъния, Гърция или Турция да ни охранява небосклона срещу 5 милиона евро на година“.

Това беше решено на вчерашният Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Аргументите на членовете на съвета се изразяват в това, че руската военна техника не отговаря на стандартите за качество на НАТО. Лично Росен Плевнелиев пък забранил да се ремонтира и постановил тя да бъде изхвърлена от бойния арсенал на българската армия.

Вестник „Сега“ отбелязва, че това означава, че ще бъдат изхвърлени изтребителите МиГ-29 и МиГ-21, както и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 в армията, които пазят въздушния ни коридор. По този начин всички политически сили в Народното събрание, с изключение на БСП и Атака подкрепиха думите не президента Плевнелиев и военния министър Ненчев, които наскоро заявиха пред офицерите на НАТО, че България трябва да прекрати зависимостта си от руското въоръжение.

Преди седмица военният министър разкри, че няма да подпише удължаване на договора за поддръжка на МиГ-29, тъй като руснаците му искали 80 милиона лева, което било тройно увеличение на досегашната оферта. Той разкри, че е бил „изкушаван“ с процент от сделката, ако подпише. Това означава, че от 9 септември България няма да има летящи изтребители. В тази връзка министърът посочи, че е възможно да поискаме друга страна, членка на НАТО да ни помага с охраната на небето.