Categories
Без категория

ИД екзекутира млада рускиня, защото им разкатала играта! – gp-gallery.com

Ислямска държава е екзекутирала руска шпионка, успяла да се внедри сред активистите й в Кавказ, съобщава „Дейли мейл“. Тя е действала под прикритие в рамките на терористична клетка и е подавала информация за работата й.  За екзекуцията на Елвира Караева съобщават и други западни издания, но до момента тази информация не е потвърдена от нито една руска медия.

Новината е разпространена първоначално от блога на списание „Изток”, за което се смята, че се издава от Ислямска държава на руски език.

„Тя предаде нашето доверие, разкри контакти на джихадисти и ги направи лесна плячка. Заради нея загинаха шест наши братя и една сестра”, пише изданието, цитирано в „Дейли мейл”.

Според него Караева е отговорна и за смъртта на съпруга си, джихадист, когото отровила.

Караева, чиято самоличност не е потвърдена от Москва, била в тесни контакти с руското разузнаване. Тя била разкрита от джихадистите, след като те се сдобили с аудиозапис, в който тя признава за работата си с ФСБ.

Според „Кавказки център” Елвира Руслановна Караева попада в полезрението на руските служби през 2012 г. Тогава тя е арестувана при акция срещу терористи в Кабардино Балкария. 23-годишната жена прави самопризнания и разказва, че е била въоръжена с пистолет, с който е трябвало да стреля срещу чеченски военни.

Срещу нея по това време вече е имало издадена присъда, която е отложена заради раждането на първото й дете. В архивите на Градския съд на Чечня по-късно е посочено, че делото й е насрочено за края на 2012 г. Оттам нататък всякакви сведения за Елвира Караева липсват.

Източник: БЛИЦ