Categories
Без категория

Иван Балсамаджиев преживял 7 катастрофи и 6 операции – gp-gallery.com

Актьорът Иван Балсамаджиев си отиде от този свят на Разпети петък, „дългата събота” преди Великден, преди шест години. А на 19 февруари тази година, когато се навършиха 143 години от обесването на Васил Левски, актьорът трябваше да празнува своя 63-и рожден ден.

Спомените за него всяка година оживяват наново, благодарение на негови верни приятели и колеги.

Малко преди фаталния си край актьорът имаше повод за радост. Той с облекчение сподели в интервю за „ШОУ”, че е преживял коварната болест:

„Слава Богу, вече живея истински! Преди спях буден. Сънувах успехи и неуспехи, мечти и амбиции. Бях изтласкал истинския живот някъде далече извън мен. Сега всичко, до което се докосна, е реално”.

Уви, през април 2010 г. ракът го надви. Иван Балсамаджиев обаче се оказа големият победител – в това продължават да бъдат убедени неговите близки, видели пълната промяна в актьора, след като разбира за болестта си. Три години по-рано пък, лекарите му казали – че „му остават три месеца живот”.

Като ми съобщиха диагнозата, припаднах

А когато се свестих, се събудих нов човек. Допреди това живеех в собствените си затвори. Терзаех се дали ще ми запали колата, дали ще стане представлението, дали ще завали дъжд, какво ще ям на старини, кой какво казал… Докато от момента, в който се събудих, съм щастлив всеки миг от тези 24 прекрасни часа”, споделя актьорът преди години. На едно от последните му изследвания пък като видели резултатите, докторите с радост му заявили, че го чака дълъг живот…

Преди да се разболее от страшната болест, Иван Балсамаджиев преживява и други жестоки житейски уроци. Минава през цели 7 катастрофи, правят му и 6 операции. Бил е още само на 5 годинки, когато го оперират от апандисит, след това и от сливици, а после и от херния.

Когато катастрофирал през 2000 г., в инцидента загиват две жени.

„Тогава ме приеха в Севлиевската болница.

Ръката ми висеше на кожа

сухожилията ми бяха скъсани и аз си ги дърпах. Бях изпаднал в шок. След като се откъсне на човек нещо, се оказва, че организмът така е устроен, та да не усещаш болката. Извикаха д-р Въгленов от Габровската болница и той ми сглоби ръката.

Тогава разбрах, че всичко е много добре подредено и определено”, спомняше си актьорът пред „ШОУ”.

При снимането на една от финалните сцени в „Лавина” Балсамаджиев наистина щял да умре подобно на своя герой Радиста. Обърнат с главата надолу, той се задушава в снега, а краката му остават да стърчат нагоре боси, защото лавината, докато го търкаляла, го събула. Още щом го обърнали, почувствал как главата му се напълнила с кръв. Почти изгубил съзнание в онзи момент, докато творческите дебати около него продължавали.

Съпругата на Иван Балсамаджиев, Деси, е дъщеря на известния режисьор Жарко Павлович. Двамата се запознали по време на театрална премиера във Видин, Иван бил отличник на випуска. Но никога не станал любимец на партийните величия.

Не съм бил придворен шут

Викаха ме по участия, но за да свърша работата на протежетата им. Така беше и като работех в дублажа – любимците озвучаваха по една роля, аз – по пет”, твърдеше актьорът.

Именитият му тъст, който също си отиде преди няколко години, прехвърлил 80-те, обичал да казва: „Защо му беше тази йога, това спортуване и вегетарианство, щом го хвана рак? Аз цял живот съм си попийвал, дъщеря ми също, обичам свинското, пуша и досега, заглеждам се по хубавите жени, не се отказвам от радостите на живота…”.

ДОСИЕ

Иван Балсамаджиев е роден на 19 февруари 1953 г. в Троян. Завършва ВИТИЗ и работи като актьор първо в драматичните театри във Видин и Перник, а след това и в театър „Сълза и смях” в София. Незабравими ще останат ролите му във филмите „Лавина”, „Дишай, човече”, „Почти вълшебно приключение”, „Катина”, „Човек в космоса”. От 1991 година актьорът бе на свободна практика, водеше редица телевизионни предавания.

Написа и автобиографична книга „Борбата със злото в мен”.

loading…