Categories
Без категория

Защо БНБ ще печата спешно нови пари?

БНБ ще печата нови банкноти

Българската народна банка (БНБ) има намерение да напечата 60 млн. банкноти, със стойност 10, 20 и 50 лв. Причината е, че трябва да се подменят старите кюпюри, но странното в случая е, че банката не е оповестила това си решение чрез държавен вестник, както е по закон.

Според друга информация обаче, парите ще се напечатат, за да се покрият изтеглените пари от КТБ и ПИБ, които са на обща стойност около 1.8 млрд. лв. Дали това е истинската причина, все още не е ясно, но другото странно нещо е, че обществената поръчка е обявена на 23-и юни с краен срок до 8-и август. Поръчката е на стойност 26 млн. лв, като ще бъде възложена на „Обертюр Фидюсиер“, които според БНБ имат най-модерната технология и нужният екип от специалисти.

Още по-интересното в случая е, защо БНБ продаде своята модерна печатница за банкноти и сега се налага да се възлагат поръчки, на фирми, които дори не са български. Да се дадат 26 млн. лв. за отпечатването на 60 е малко странно, нали?

Според финансовите специалисти, печатането на нови кюпюри е възможно дори и при валутен борд, но пък в момента поръчката била спряна и най-вероятно, отпечатването ще се извърши в края на годината. Централната банка била затруднена е намирането на нови банкноти, тъй като голяма част от парите се губели в чужбина, а и имало случаи на негодни банкноти. Все още не е ясно точно какви банкноти и колко ще бъдат отпечатани, но пък е доста странно, че никой не говори по този въпрос.

Дали пък не се цели прикриването на източване на пари от държавата или причината е друга? За момента само можем да гадаем.

коментар(и)