Categories
Без категория

Журналисти: България да не се учи от лицемерна Европа как се интегрират други етноси – gp-gallery.com

Европа стигна до тук заради лицемерие – около тази теза се обединиха журналистите Светослав Иванов и Стоян Георгиев в предаването „Тази събота“ по bTV. И двамата са работили по теми като проблемите с имигрантите в Западна Европа, приобщаването им в развитото общество, тероризма.

Според Стоян Георгиев проблем са социалните системи, които са привлекателни за имигрантите. Белгийската система е „толкова щедра от наша гледна точка, че изглежда като социално извращение, като утопия“. „Това е много технологично развита страна и социалната ѝ система е създадена за хората, които са изминали цялата социална еволюция, за да стигнат до там, че да не злоупотребяват с нея. В глобалния свят обаче тя е неустоима атракция и стимулира паразитизма. В страната емигрират хора, за които всъщност е невъзможно да са част от развитата Белгия”, каза той.

Георгиев даде пример, че ако някой има работа, това дори не е негова инициатива, а идва от държавата – назначава му се социален работник, плаща се на работодател, за да го наеме, намира му се работа, която той иначе не би си намерил, ако пазарът на труда беше свободен и реален. А мигрантът намира хиляди начини да кръшка и да не ходи на работа.

„Хората в квартали като „Моленбек“ са аутсайдерлите на обществото, но те са сити, там няма хора, на които да им се налага да полагат много големи усилия, за да оцеляват”, каза още той.

„Социалните системи на страни като Белгия привличаха мигрантите преди 10-15 години, но те гръмнаха в един момент и популистки политици се опитаха да обвинят за това българите и румънците”, посочи Светослав Иванов.

„Западна Европа не смее да каже на глас: „Ние сгрешихме. През последните 20 години бяхме отправили поглед и клеймяхме трудовите мигранти, плашехме ви с източноевропейците, с хората от Балканите, а бяхме прекалено толерантни към съмнителните елементи“, каза той.

Стоян Георгиев добави, че при ареста на Салах Абдеслам хората от квартала са били много агресивно настроени към полицаите и са ги замеряли с камъни. Информацията за това обаче е била пренебрегната от медиите. „Това показва, че мантрата, че радикалите са изключения и всички останали хора в тези квартали са интегрирани, не е вярна“.

„Това, на което казват многообразие, са квартали, в които, като се настанят такива общности, не остават местни хора – значи не е многообразие. Има два модела на интеграция – асимилация и мултикултурализъм”, посочи Георгиев. При втория се изграждат отделни държави в държавите. Тези хора агресивни и омразата към местното общество е много голяма.

„В Близкия Изток израсна цяло едно поколение, което смята, че Западът му е длъжен, защото страната му гори”, добави Иванов.

Той каза още, че голяма част от хората, проверявали пътниците на летището в Брюксел, са били украинци. „Това са били наети хора, дори не са били представители на местните власти и служби. След което са намерили по ъглите на терминала сакове с автомати. Това говори за абсолютно нехайство, безотговорност и фалшиво самочувствие“.

„Това, което ме притеснява е Гърция”, каза Иванов. В момента там се излива основният бежански поток, а центърът на Атина изглежда като „Моленбек“.

„Ако има нещо, от което България не трябва да се учи от Европа, това е начинът, по който се интегрират хората от различен етнос”, каза Георгиев.