Categories
Без категория

Ето отговорът на въпроса ще има ли казарма, или няма да има! – gp-gallery.com

Комисията по отбрана отхвърли връщането на задължителната наборна военна служба, съобщи Фокус. „За“ промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесен от ПГ на ПФ гласуваха 2-ма народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 11, с което той бе отхвърлен.В рамките на обсъждането министърът на отбраната Николай Ненчев посочи, че задължителна наборна служба противоречи на Конституцията. Владимир Тошев от ГЕРБ посочи, че групата му няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на Република България, касаещ наборната военна служба. Според него въпросът за наборната военна служба е политически.

Според вносителя на законопроекта Красимир Каракачанов въпросът за наборната военна служба е политически, както и този дали България ще съществува като суверенна държава. Не е излишно, а полезно да се възстанови наборната военна служба, без да се отхвърля досега съществуващата професионална армия. Заместник-председателят на Комисията Димитър Димитров от БСП посочи, че няма да подкрепи законопроекта.

В отговор Красимир Каракачанов отговори, че от БСП може би имат комплекс, че връщането на наборната военна служба не е станал по времето на Тройната коалиция. Народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на комисията посочи, че на този етап ДПС няма да подкрепи Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на България, касаещ въвеждането на наборната военна служба.

Според него първата задача е да се е армията да бъде високоефективна и професионална и да има модерно въоръжение. Председателят на Комисията по отбрана и заместник-председател на ПГ на АБВ ген. Михо Михов посочи, че ще се въздържи от подкрепа на законопроекта, тъй като според него защитата на Отечеството не се измерва с преминаването през военна служба и носене на оръжие.
Източник: БЛИЦ