Categories
Без категория

Ето какво ще бъде времето през септември – ден по ден с подробности! – gp-gallery.com

През септември най‐високите температури ще бъдат между 27° и 32°, а най‐ниските – между 4° и 9°. В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 01 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 9 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 46 мин. Фазите на Луната през месеца са: на 1.09 – новолуние, на 9.09 – последна четвърт, на 16.09 – пълнолуние и на 23.09 – първа четвърт. На 22 септември в 17 ч. и 21 мин е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми.
Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета. Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21°, за високите полета – между 15 и 17°, а за планините – между 3 и 8°.

Най‐високите температури през септември ще бъдат между 27° и 32°, а най‐ниските – между 4° и 9°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 л/кв.м. В началото на септември през страната ще премине студен атмосферен фронт и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Температурите слабо
ще се понижат.

В периода 3‐5‐ти септември ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 24 и 29°. Към 6‐8‐ми септември отново ще има по‐значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания.

В края на първото десетдневние температурите ще започнат да се понижават. През първите дни от второто десетдневие понижението на температурите ще продължи.

Облачността над страната ще е по‐често значителна и на места ще има превалявания. Сухо и предимно слънчево ще бъде времето през периода 15‐19‐ти септември, когато и температурите относително ще се повишат.

В края на второто и в началото на третото десетдневие през страната ще премине атмосферен фронт. Температурите отново ще се понижат. На места ще превали дъжд.

Около 22‐23‐ти ще е относително хладно, с условия за превалявания. През последните дни от месеца времето е спокойно, предимно слънчево, температурите относително ще се повишат.

Източник: БЛИЦ