Categories
Без категория

ЕС реши: Времето за транспорт от и до работата е част от работния ден!

Европейският съд реши, че времето за пътуване на работниците от и до работа, ще се счита за част от работния ден, предаде Би Би Си. До този момент, както знаете, това не беше считано за работно време от много работодатели. Според Европейския съд, това дава повод различни фирми, чиято дейност е свързана с: медицински персонал по домовете, техници, които са на повикване, търговски представители и др., биха могли да бъдат в нарушение спрямо разпоредбите за работното време в Европейския съюз.

Приетото решение от Европейския съд, би изиграло важна роля при правилата на много фирми. От сега нататък, работодателите ще бъдат принудени или да заплащат допълнителното работно време на своите работници, или да го намалят, съгласно разпоредбите.

Според съдът, това прието решение цели най-вече да защити здравето и безопасността на работниците, което е залегнало в директива на Европейския съюз за работното време.

Тази приета директива има за цел най-вече да защити служителите на различни фирми от експлоатация, от страна на работодателя. Също така, в нея са посочени правила относно продължителността на работа, какви почивки се полагат на работниците през работното време и дните, които им се полагат като годишен отпуск.

Основна цел е да се постави работно време за всеки един служител, което да не превишава средно 48 часа от седмицата.

Решението на Европейския съд дошло, след като в Испания, през 2011-та година, компания на име „Тайко“ , занимаваща се с инсталацията на системи за сигурност, била принудена да затвори врати за част от регионалните си офиси. В следствие на това, служителите на компанията се принудили да пътуват повече време до по-отдалеченото си, работно място.

А вие подкрепяте ли решението на ЕС?

коментар(и)