Categories
Без категория

ЕК ще изплати само 220 милиона евро по старата Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС)

Въпреки, че Борисов обеща, че средствата ще бъдат изплатени, до момента са получени само 400 милиона лева.

Това призна вицепремиер Томислав Дончев, който отговаря за еврофондовете. Той разяснява, че от Европейската комисия ще заплатят само половината от обещаните средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013. Първоначално бяха отпуснати 400 милиона евро, но впоследствие от Брюксел са взели решение да изплатят само 220 милиона евро от тях.

От кабинета на Дончев не разкриват в детайли каква е причината за това в последните 4 месеца да не се наблюдават нови траншове от Брюксел и единственото, което споделят е, че възстановяването на средствата се извършва на по-големи периоди след натрупване на определено количество плащания и подаването им в ЕК.

Въпреки това плащанията към общините продължават, но става със средства осигурени от държавния бюджет. Всички строителни дейности, които са започнали по време на старата оперативна програма трябва да бъде завършени до края на тази година. Тези, които не успеят, ще загубят евросредствата и довършителните работи вероятно ще бъдат покрити от държавната хазна.