Categories
Без категория

Екатерина Захариева е доволна от доклада на ЕК – gp-gallery.com

Критиката в доклада на ЕК е градивна. Всичко, което зависи от правителството по доклада, ще бъде направено. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред БНТ по повод доклада на ЕК.

„Докладите са публични. Имаше доста информация преди официалното им оповестяване. Имаше и различно тълкуване на изводите. Считам, че критиката в доклада е градивна. Хубаво е всяка критика да се приема като такава. Тогава, когато този механизъм е сътрудничество и целта не е да се посочват виновните институции, да се дадат насоки какво трябва да се случи. От тук насетне следва да се изпълняват препоръките”, категорична е Захариева.

„Надявам се да не забравим препоръките и институциите които са отговорни да си имат табличката с тях и със сроковете за изпълнение”, добави тя.

Според нея някой неща ще бъдат свършени, но уточни, че някои неща са процеси и даде пример с борбата с организираната престъпност. „Имаме доста добри резултати там. Има препоръки, които ежедневно трябва да се работи по тях. Няма как да кажем „изпълнихме ги”. Измененията на законите, въвеждането на механизмите във ВСС за дисциплинарните производства, това трябва да се случи”, каза още министърът.

Според нея няма невъзможни неща и стига да имаш желание и воля, всичко може да се изпълни от доклада.

„Другите държави –членки са успели. Не всичко е в ръцете на правителството. Все пак законодателната инициатива и създаването на условия на институцията. Ние работим активно по законодателните процеси. Оповестихме вчера първото изменение на Закона за съдебната власт. Срокът ни е краят на април. Тече работа по Наказателно-процесуалния кодекс, работата по детското правосъдие. Всичко е в нашите ръце – всичко, което зависи от правителството, ще бъде направено. От там нататък има съдебна система, която е независима и парламент”, завърши тя.

loading…