Categories
Без категория

ДПС предложи три промени в закона поради „Възродителния процес“.

ДПС иска да бъдат изтрити наложените български имена на турците по време на Възродителния процес.

На днешното заседание в парламента Движението за права и свободи предложи три нови проектозакона, които са свързани с т.нар. „Възродителен процес“. Депутатът Четин Казак сподели тази информация на брифинга и накратко обясни какви промени иска неговата партия да бъдат направени в Закона на България.

Чрез първият законопроект от ДПС желаят да бъде изменен и допълнен Наказателния кодекс. Става дума частта от него, която се отнася за погасяването на престъпленията по давност, които са били извършени по време на социалистическия режим. В тази графа влиза и т.нар. „Възродителен процес“.

В останалите два законопроекта, които са внесени от Движението за права и свободи се иска да бъдат премахнати от регистрите на ГРАО и Централно бюро за съдимост насилствено прекръстени български граждани по време на Възродителния процес. По тези законопроекти Четин Казак сподели, че ежедневно получава оплаквания от страна на българи с турско-арабски имена, които, за да си издадат дадено удостоверение са били принуждавани да предоставят и имената, които са им били наложени по време на Възродителния процес.

коментар(и)