Categories
Без категория

Доцент Костов: Дробовете на стотици хиляди българи са болни

Под най-сериозна опасност са пушачите.

Началникът на клиниката по белодробни болести във Военномедицинска академия доц. Коста Костов даде обширно интервю за вестник Стандарт. Той сподели своето мнение относно реформите, които трябва да бъдат приложени в здравеопазването и призова българите да обърнат по-сериозно внимание на здравето си, преди да е станало късно.

Доцентът заяви, че в България има над 4-5 хиляди човека, които страдат от изключително редки белодробни заболявания. За съжаление тяхната бройка нараства, тъй като у нас не се провежда никаква профилактика. Той добави, че най-честите жертви на тези хронични белодробни заболявания са пушачите. Коста Костов побърза да успокои зрителите, като сподели, че ХОББ се лекува и може да бъде контролирана, но не напълно за съжаление.

В края на разговора той призова бъдещите здравни министри да обърнат по-сериозно внимание на здравеопазването и да вземат необходимите мерки, за да се подобри качеството на медицинските услуги в България и докторите да получават адекватно заплащане, което да ги задържа в страната.

коментар(и)