Categories
Без категория

Дипломат: Има предпоставки за заплахи срещу националната ни сигурност покрай атентата в Анкара! – gp-gallery.com

Вчерашният атентат в Анкара е поредното доказателство за непредвидимата военна обстановка в Турция. Това каза пред Фокус Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин. „България трябва много изкъсо да следи случващото се в югоизточната ни съседка, защото има обективни предпоставки за заплахи срещу нашата национална сигурност и интереси”, категоричен бе Димов.

Според него последният атентат отново е с почерка на кюрдите и в този кюрдски проблем, ние по неведоми пътища или напълно съзнателно като че ли ще бъдем въвлечени. „Няма как да е по-различно, просто защото сме комшии и един от естествените пътища на кюрдите към Европа е през наша територия или на наша територия в качеството ни на страна член на Европейския съюз.

По същата логика на всякакви други мигранти и бежанци. Само че в случая с кюрдите нещата са значително по-сложни, тъй като става въпрос за представители на силно мотивирана, разорена и даже бих казал доведена до отчаяние голяма етническа група, която при това има кауза и за която като че ли връщане назад няма.

А ние се явяваме непосредствен съсед, където разбираемо и международноправно, може да се търси убежище. А също така територията ни да се използва за транзитиране на активисти на Кюрдската работническа партия“, обясни Георги Димов. Той допълни, че управляващите органи в България трябва да вземат всички превантивни мерки срещу тази заплаха.