Categories
Без категория

Депутатът Атанас Зафиров със скандално питане – gp-gallery.com

Депутатът от БСП Атанас Зафиров ще закове военния министър Николай Ненчев с три остри въпроса в парламента. „Ще питам Ненчев по една тема, която мина като светкавица в медиите и заглъхна набързо. Става въпрос за едно скандално назначение и още по-скандално потулване“, обясни пред Епицентър.бг народният представител от левицата.
Зафиров се интересува защо назначената от Ненчев за шеф на „Снабдяване и търговия“ Росица Русева не е получила допуск до класифицирана информация. Депутатът пита „истина ли е твърдението, че причината е трикратна нейна регистрация за проституция и как е назначена въпросната персона без такъв допуск“.

„Дала ли е въпросната Русева разрешение на частна охранителна фирма за достъп до сървърите и до личните кодове за програмата, с която дружеството работи. Може ли с този достъп да се влезе в информационните масиви на МО и на МВР. На каква длъжност е в момента г-ца Русева ?“, продължава с въпросите към Николай Ненчев народният представител от левицата. Той търси и истината за сигнал, изпратен до президента, до председателя на НС, до главния прокурор и до председателите на всички парламентарни групи. В него се казва следното: „Моля да извършите проверка заради извършени престъпни деяния от член на правителството, министър на отбраната на Република България“.

Зафиров пита: „Били ли са Ненчев и Русева учредители и управляващи на сдружение „Селска чест“, регистрирано на 10 август 2012 г. в Софийския градски съд. Има ли срещу това сдружение сигнал в Народното събрание и главния прокурор за измама в особено голям размер, свързана с придобиване на наследствени имоти ?“

В сигнала е посочено, че военният министър е извършил съмнителни сделки с имоти във Варна и в София, а престъпните деяния са в особено големи размери. На 24 юни 2015 г. въпросният сигнал бе заведен в деловодството на парламента. С него трябваше да се занимава комисията за борба с корупцията.

Писмото бе подписано от Емил Василев. Името съвпада с това на бившия депутат от 41-вото НС и зам.-председател на РЗС, но Василев отрече да е подавал такъв сигнал. Възможно е да има съвпадение на имената. За парламентарната комисия сигналът не е анонимен и ще го разгледа, допълва изданието.

Военният министър е обвинен, че е въвел в заблуждение нотариуса и купувача на имотите с уверението, че представляваната от него партия и сдружение са собственици.

Казусът е следният: Със саморъчно написано завещание от 11 април 1996 г. 74-годишният тогава юрист Георги Скачков дарява три свои имота във Варна – в местността Траката, и в София – в кв. „Симеоново“, в полза на БЗНС и фондация „Селска чест“, която тогава е била в процес на учредяване. По това време Скач¬ков е бил с ампутирани крака, пълзяща гангрена и адски болки, твърдят земеделци. Според тях в документа е записано „БЗНС Мозер“, а такава организация не съществува. Заради това юристите на Анастасия Мозер твърдели, че имотите са станали държавна собственост.

Два дни след написване на завещанието Скачков умира. Достоверността на документа е потвърдена от експерт-криминалисти при РДВР-Варна.

В сигнала се твърди, че не е ясно на коя от политическите формации, носещи името БЗНС, са завещани имотите. Към датата на откриване на наследството фондацията пък не е съществувала. Сдружение със същото име е регистрирано чак през 2012 г. Учредители са Николай Ненчев, Росица Русева и Емануил Васев. Русева е бивш шеф на търговското дружество „Снабдяване и търговия“-МО, която бе отстранена заради двукратен отказ на ДАНС да й даде допуск за работа с класифицирана информация.
През 2013 и по-късно през декември 2014 г. фондация „Селска чест“ и партията са признати от варненски нотариус за собственик на недвижимите имоти във Варна заедно с построените в тях вилни и селскостопански сгради. Парцел №3240 в местността Траката (Ваялар) е продаден за 70 000 лв. – три месеца след регистрацията на БЗНС.

Подателят на сигнала твърди, че тъй като нито фондацията, нито сдружението са съществували към момента на откриване на завещанието, те не могат да придобиват имуществени права. Не може да се приеме и че дарението е за БЗНС, ръководено в момента от Ненчев, тъй като през 1996 г. са съществували и други политически партии с тази абревиатура.

loading…