Categories
Без категория

Гледаме с лупа индийска живопис в “Квадрат 500” – gp-gallery.com

Миниатюрна индийска живопис от 1825-1850 г., скрита досега в архивите на галерията за чуждестранно изкуство, е новата изложба в Национална галерия „Квадрат 500“. „Създателят и разрушителят на Вселената“, която беше открита вчера, представя изключително интересни илюстрации, които се гледат под лупа. Те са част от „Шивамахимна стотрам“, един от най-популярните химни на санскрит, посветени на бог Шива.

Показана е още полихромна пластика от дърво – елемент от интериор на хиндуистки храмове. Пластиките са примери за основните иконографски интерпретации на върховно индуистко божество Шива, което има властта да унищожава и да създава отново Вселената. Хиндуистката ритуална практика включва изпълнението на химни като израз на преклонение и почит към божествата. Адептите пеят тези религиозни текстове или ги произнасят като молитви, докато художниците пресъздават в рисунки посланията им, като към всяка от тях изписват и стиха, който илюстрират. Така се създават албуми с изящни изображения и религиозни текстове.

Единадесетте миниатюрни рисунки постъпват в колекцията на Националната галерия още през 1985 г. и представляват великолепни образци от дворцовото ателие в град Кангра, щат Химачал прадеш. Това е районът, в който процъфтява една от забележителните художествени школи на Индия – Пахарската. За изображенията са използвани бои с пигменти, извлечени от минерали и растения, а част от детайлите са позлатени. Стиховете към рисунките са преведени от санскрит на български език от Диана Петакова, студент в индология в Софийския университет.

Изложбата има и съпътстваща програма. Довечера от 17,30 ч. професор д-р Шашибала, виден индийски учен от Международната академия за култура в Делхи, ще изнесе лекция на тема „Асимилиране на Шива и ведическите божества в японското будистко изкуство“. На 12 март в залата на изложбата ще се проведе детско ателие „Приказни илюстрации от Индия“. На 24 март професор д-р Милена Братоева, преподавател по индийска литература и култура в СУ „Свети Климент Охридски“, ще изнесе лекция. Ще бъде представен пърформанс „Космическото единение на Шива и Шакти“ с музика и танци. И на 26 март ще има образователно студио „Боговете, митовете и легендите на Индия“ за деца от 10 до 12 години.

Изложбата в зала №19 ще продължи до 1 април.