Categories
Без категория

ГЕРБ сяда на масата за преговори с Реформаторския блок

ГЕРБ и РБ на преговори

Днес от 13:00 ч. ще се състоят преговорите за възможно съставяне на правителство, между ГЕРБ и Реформаторския блок. Представителите от партията на Бойко Борисов, отново ще са Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, които вече отхвърлиха възможността, да се коалират с БСП и ДПС.

Припомняме ви, че за коалиция между ГЕРБ и РБ се говори още от предното 42-о правителство, като и програмите на партиите са сходни, но дори и да се стигне до евентуално споразумение, двете политически формации ще съберат общо 107 народни представители, като отново няма да имат мнозинство в парламента.

Така ще се стигне и до варианта за присъединяване на още 1 партия за новото правителство, а това най-вероятно ще бъде Патриотичният фронт, воден от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които преди изборите остро критикуваха ГЕРБ, но опиянени от властта, сега заявиха, че са готови за преговори и съставяне на правителство.

Реформаторите имат искане за кратък мандат на правителството от само 2 години, както и свикване на Велико народно събрание, което не е по вкуса на партията на Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ, също така заяви, че няма да води преговори с „извити ръце“, но преговори все пак ще има. Сред основните точки е залегната и реформата на съдебната система, но и този въпрос е с повишена трудност, тъй като вече 25 години, реални реформи няма.

Редица политолози и социолози са на мнение, че преговорите за съставяне на правителство ще продължат поне 1 месец, а съдбата на подобно коалиционно правителство е много неясна и с много малко доверие от гласоподавателите, така че едва ли ще издържи повече от 1 година управление. Тук отново идва въпроса, дали не е време за нови избори, но пък всички партии се страхуват от този сценарий, тъй като е възможно много от тях да изгубят позициите си и да останат в твърда опозиция.

Остави твоят коментар

коментар(и)