Categories
Без категория

В следващите три месеца: Всеки пети шеф ще раздува щата – gp-gallery.com

21% от работодателите смятат да наемат нови служители през следващите 3 месеца. Това показва последното проучване на „Менпауър” сред 620 фирми, цитирано от „Труд”. Най-много кадри ще се търсят в сферата на производството.

„Производствените компании продължават да наемат служители с и без умения, предвид планове си да развиват своите производствени съоръжения“, заяви директорът на „Менпауър” за България Надя Василева. В това число влиза софийска фирма за производство на детски ортопедични обувки, която инвестира 800 000 лв. в развитието на компанията. В периода април – юни тройно ще нарасне търсенето на служители в публичния и социалния сектор.

Второто тримесечие е периода, в който традиционно хотелиери увеличават щата си. Тази година търсенето на рецепционисти, сервитьори, готвачи и камериерки ще нарасне с 15%.

„За съжаление обаче не очакваме увеличение на заплатите в този сектор. Ще се движат между 500-800 лв. За опитните готвачи ще достигне 2000 лв.“, обясни специалистът по подбор на персонала Николай Христов.

В пролетно-летните месеци изненадващо няма да се търсят нови работници в сектора на селското стопанство. След като през първото тримесечие земеделците увеличиха персонала си с 1 на сто, през следващите 3 месеца те ще уволнят 4% от подчинените си.

Сред най-търсените кадри тази пролет ще бъдат продавачите, застрахователите, финансистите и строителите.

Фирмите в София и Русе са най-оптимистични за увеличение на служителите с около 14 на сто. В началото на летния сезон работодателите във Варна планират да наемат по-малко подчинени спрямо първото тримесечие на годината. Голяма фирма от сферата на автомобилостроенето пък планира да инвестира над 10 млн. лв. във фабриките си в Мездра и Карнобат. Така двата завода ще разкрият над 1300 нови работни места.