Categories
Без категория

Вяра Анкова орева медийната дискусия за пари – gp-gallery.com

Шефката на БНТ Вяра Анкова отново държа напоителна реч, с която настоя БНТ да получава нарастващо финансиране от държавата. Това стана по време на дискусията за местото на СЕМ и обществените медии в съвременното общество. Анкова обаче не обели и дума за качеството на продукцията, която финансираната и от държавата, и от реклами медия поднася на зрителите.

Тя поиска и нови правила за финансиране от реклами и спонсори за БНТ, понеже в момента държавната телевизия имала само по 1620 лева, за да произведат 1 час телевизионна продукция.

Така Янкова възкреси скандални дебати още от зората на демокрацията, когато се водеха люти спорове дали държавната телевизия трябва освен от бюджета, да се финансира и от реклами, които са единствените, с които могат да се финансират частните медии, борейки се не само на рекламния пазар, но и за висок рейтинг.

Янкова също така индиректно припомни и въпроса кой и по какви критерии назначава водещите журналисти в държавната медия, на които всички данъкоплатци плащат заплатите. Както и кои от тези журналисти са използвали служебното си положение за решаване на лични и семейни въпроси и дали това ги прави достойни и им дава право да работят в обществена, финансирана от държавата медия.

Все спорове, които не получиха решение още след 1990 г. и които очевидно се нуждаят от категоричност.